Koen Marijt bespreekt het tegeltje met wethouder Barnhoorn en vindster Kim.  | Foto Joke van der Zanden
Koen Marijt bespreekt het tegeltje met wethouder Barnhoorn en vindster Kim. | Foto Joke van der Zanden Foto: Joke van der Zanden

Oud Noordwijks visje boven water

schild n In het Hof van Holland kwam afgelopen zaterdag een Noordwijks wapenschildje met het Noordwijkse visje boven water dat rond 1937 gebakken is in Tegelen in Limburg en deze zomer opgegraven werd in Alkmaar.

Door Joke van der Zanden

Kim en Thijs kochten twee jaar geleden een huis uit de jaren 60 in Alkmaar en gingen afgelopen zomer de tuin opknappen. Al spittende stuitte ze op een bijzonder tegeltje/schildje met een visje en op de achterkant stond vermeld dat het uit Noordwijk kwam en in Tegelen was gebakken. Kim kwam op internet tegen dat Noordwijk dit jaar het feit viert dat ze 150 jaar badplaats zijn. Zo kwam ze terecht bij Marjolijn van de Jagt.

handgemaakt

"Het is een bijzonder gaaf handgemaakt tegeltje, zo een ben ik hier in Noordwijk nog niet tegen gekomen," vertelde de historicus van de gemeente Koen Marijt. "Ik ben gaan zoeken in het grote tegeltjesboek. In eerste instantie dacht ik aan een herinnering van Noordwijk 50 jaar badplaats. Op een gegeven moment stuitte ik op kapelaan Boost die in het Limburgse Tegelen in 1935 een religieuze boetseerclub oprichtte en in 1937 een atelier opende voor sierkeramiek en zich richtte op wapenschildjes."

wapen

"Het wapen van Noordwijk is altijd al de leeuw geweest. Waarschijnlijk was het een relatiegeschenk voor welgestelde badgasten die in Huis ter Duin in Noordwijk verbleven. Een promotieartikel. Rond de jaren 30 zette een kleinzoon van Rudolph Tappenbeck een reclamecommissie op. In die hoek moeten we het denk ik zoeken. Het geel op het tegeltje stelt het strand voor, het blauw de zee en het visje is rood. De groene kleur is van de smaragden op de kroon. Noordwijk was toen een 3*** badplaats. Anno 2016 zijn we een 7******* badplaats", is de verklaring van historicus Koen Marijt.

Het tegeltje mag in bruikleen een poosje in Noordwijk blijven. Marjolijn van der Jagt zoekt nog een mooi plekje waar het visje en nog meer oude badplaats artikelen een paar maanden gratis tentoongesteld kunnen worden.


'Kostuums in de kunst' in de kapel van 't Klooster?

kunst n De kunstweek van 3 tot en met 13 november en het feit dat Noordwijk als badplaats 150 jaar bestaat, worden onder meer gevierd met een 'performance avond over kostuums in de kunst' op woensdag 9 november in Galerie Klooster in de Hoofdstraat.


Door: Joke van der Zanden?

"Omdat de avond ook vanuit de 'Nationale Kunstweek 2016' wordt verzorgd, werken er verschillende kunstdisciplines samen, zoals beeldende kunst, muziek, theater en kunsteducatie. Dat alles met als fraai decor Galerie Klooster in de voormalige protestantse Kapel aan Zee: een beeldbepalend gebouw in Noordwijk.

Kunsthistorica Renée Korbée is 'the leading lady' van de avond. Renée behandelt het thema 'Kostuums in de kunst' vanuit verschillende invalshoeken. Zo zullen de aanwezige kunstwerken van de expositie '150 jaar badkleding Noordwijk' uitgebreid door haar worden toegelicht en is er ook aandacht voor hele bijzondere theaterkostuums. Enkele fraaie voorbeelden daarvan zullen tijdens een aantal muzikale intermezzo's door solisten van Kleijnkoor Noordwijk worden geshowd. Een verhoogde catwalk zorgt ervoor dat iedereen de kostuums goed kan zien. Een van de hoogtepunten van de avond is een optreden waarbij nog eenmaal het theatrale theaterkostuum uit het slotnummer van 'De Geheime tuin' gedragen wordt tijdens een prachtig solonummer. KunstKlank heeft het kostuum bij uitzondering en speciaal voor deze avond uitgeleend," aldus Marijke Bannink.

De kapel wordt als het ware omgetoverd tot een kunstzinnig theater en het wordt vooral een leuke avond helemaal passend bij de 'Nationale Kunstweek' en bij 'Noordwijk 150 Jaar Badplaats'.

De performance avond 'Kostuums in de kunst' en de expositie Noordwijk 150 jaar badkleding van 3 tot en met13 november worden georganiseerd door Projectgroep '88 in samenwerking met Klooster-events Art & design, Renée Korbee, Herma van Piekeren, Kleijnkoor Noordwijk, de Wereldvrouwen Noordwijk die speciale hapjes presenteren en Kunstklank.

Kaartverkoop: Boekhandel en Cultuurcafé van der Meer, Keuvel 1. €19.50 incl. drankje. Locatie: Galerie Klooster, Hoofdstraat 96, Noordwijk. Aanvang: 20.00 uur

Het organisatiecomité met de poster die overal in het dorp te zien is. | Foto Joke van der Zanden.