In de Business Club werd een feestje gevierd met medewerkers van Reuring, Friends United en Sportief voor Werk.
In de Business Club werd een feestje gevierd met medewerkers van Reuring, Friends United en Sportief voor Werk. Foto: Cor de Mooy

Het beste initiatief op sport- en beweeggebied

sportgemeente n Sportwethouder Gerben van Duin is enorm trots dat Noordwijk in samenwerking met Reuring, Friends United, Sportief voor werk, de wethouders Marie José Fles en Dennis Salman uitgeroepen is tot de gemeente die het beste initiatief op gebied van sport- en beweging heeft opgezet.

Door Joke van der Zanden

Het juryrapport van 75 vakcollega's is daar heel duidelijk en lovend over. Het was unaniem besloten. "Er werden geen dikke beleidsnota's gemaakt maar men ging gewoon aan de slag. Het zijn moderne projecten die voldoen op alle sociale terreinen," stond er in het juryrapport. Woensdag werd de prijs in Leeuwarden uitgereikt en dat was donderdag reden om het met taart en champagne te vieren.

"Het project Sportief voor Werk, waarbij mensen in de bijstand en statushouders sport combineren met het volgen van sollicitatietrainingen heeft veel indruk gemaakt op de andere gemeenten. Wij hebben die mensen een gezicht en een doel gegeven. Ze zijn nu niet meer alleen bekend als een persoon in een of ander registratiesysteem. Voor mensen met een verstandelijk of lichamelijke beperking is Friends United opgericht en met het project Reuring worden mensen uit een sociaal isolement gehaald. Het Sociaal Wijkteam speelt hierin ook een rol. Al deze activiteiten vinden plaats op het sportpark aan de Duinwetering. Ik ben al 14 jaar bezig met het realiseren van de mooiste sportaccommodaties.

Het volgende project is het sportpark van SJC. Doordat de Raad ook overtuigd is van het belang van sport heb ik vele miljoenen mogen investeren. Sport is er niet alleen voor sportverenigingen maar dient ook vooral een sociaal maatschappelijk doel. Het is laagdrempelig en laat zien dat sport meer is dan alleen bewegen," meent sportwethouder Gerben van Duin.

Bij Friends United zijn 28 jongelui actief, bij Sportief voor Werk hebben zich 56 deelnemers aangemeld en bij Reuring komen gemiddeld 29 mensen een kijkje nemen en een praatje maken. Helaas kon Els Troch van Reuring niet bij dit feestje aanwezig zijn. "Reuring is zo'n succes dat het op meerdere plaatsen in de regio wordt opgezet," meldt wethouder Marie José Fles.

Volgend jaar doet Noordwijk beslist weer mee aan de verkiezing voor sportgemeente 2017.


Golfbaan decor voor sportieve jubileumviering

Golf n De badplaats Noordwijk, toerisme en de golfsport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is de mening van Stichting SEIN. Die daarom heel blij was met het initiatief van Ton Schild om een lokaal kampioenschap te organiseren.

Een kampioenschap waar veel Noordwijkers en gastspelers aan kunnen deelnemen was de gedachte. Men hoopte in eerste instantie te kunnen spelen op de aloude banen waar in 1915 de Noordwijkse Golf Club werd opgericht. Maar dat bleek moeilijk uitvoerbaar en dus vond men de weg, net als inmiddels veel toeristen, naar Golf Centrum Noordwijk. Daar kreeg men een gastvrij onthaal omdat directeur Marcel Menger ook vond dat een golfevenement niet zou mogen ontbreken tijdens de viering van 150 jaar badplaats. Bovendien bleek dit een mooie gelegenheid om zijn golfbaan met inmiddels 5 spectaculair gerenoveerde holes officieel te openen.

Wethouder Gerben van Duin en burgemeester Jan Rijpstra speelden met Marcel Menger als openingshandeling het eerste rondje. Daarna een overvol speelrooster want maar liefst 180 deelnemers, die genoten van een prachtig dag. De organisatie verliep vlekkeloos met op het slot helaas een heftig onweer met wolkbreuk. Maar dat bleek zeker geen reden om de strijd op te geven.


De glorieuze winnaar speelde onder die omstandigheden gewoon verder waardoor zijn winst extra glans kreeg. Uit handen van wethouder van Duin was het deze Ron van der Geer die de absolute winnaar werd.
Bij de categorie dames was dat Leny van Duin. Verder waren er prijzen in diverse categorieën. En bij de hogere handycappers bleek wethouder van Duin zelf de netto-winnaar te zijn.

Marcel Menger, Jan Rijpstra en Gerben van Duin sluiten het eerst officiële rondje af. | Foto: WS