Peter van den Burg in gesprek met jachtopzichter Kees Klinkenberg voor zijn woning Jachtlust. | Foto: Tino Stulen
Peter van den Burg in gesprek met jachtopzichter Kees Klinkenberg voor zijn woning Jachtlust. | Foto: Tino Stulen Foto: Tino Stulen

Boek over konijnen stropen in de duinen

stroperij n Over een straatarm dorpje in de duinen, over het oude Noordwijkerhout, heeft Peter van de Burg een indrukwekkend boek geschreven.

In de interessante historische inleiding vertelt Jan Duivenvoorden van NoVaTo: "Tot het midden van de 20ste eeuw heeft het dorp lange periodes van vaak bittere armoe gekend. Voor de arme dorpsbewoners was het konijn dan ook een rondhuppelende zegen. Het koe-nijn van de kleine man."

Konijnen waren er destijds meer dan genoeg en aan kleine lieden ontbrak het ook niet in Noordwijkerhout. Stropers, jachtopzichters, jagers, drijvers, en uiteindelijk ook poeliers bevolken met hun verhalen de pagina's van dit nu al klassiek te noemen werk over het Noordwijkerhoutse stropers- en jagersparadijs. Van de Burg verzamelde verhalen over onder meer het spannende spel tussen de jachtopzichter en de stroper. Soms stonden er mannen tegenover elkaar in de nachtelijke duinen die uit dezelfde familie kwamen, die dezelfde achternaam droegen. Dan liggen Arie Duivenvoorden en zijn zoons op een nacht urenlang de wacht te houden bij een rij strikken van Klaas en Piet Duivenvoorden. Want alleen met een "heterdaadje" kon je de stropers voor de rechter brengen. Toen de stropers een konijn uit een strik haalden sprong vader Arie op en riep: "Klaas! Jullie zijn d'r an! Onthou je dag!". "Onthou je dag", dat riepen de jachtopzichters altijd en dat is dan ook de titel geworden van dit boek.

Er waren zoveel stropers dat het verhaal de ronde deed dat een rechter een man veroordeelde voor stroperij omdat hij uit Noordwijkerhout kwam. Dat was wel bewijs genoeg. De opgelegde boetes werden overigens meestal weer snel terugverdiend in nieuwe strooptochten. 'Onthou je dag' is een boek met heel veel verhalen en anekdotes, doorspekt met humor.

'Onthou je dag', is een standaardwerk geworden dat veel Noordwijkerhouters en streekgenoten zal aanspreken. Al was het maar alleen maar omdat bijna de helft van de oude dorpelingen er in staat vermeld. De uitreiking van het eerste boek aan een jachtopzichter, een jager en aan burgemeester Gerrit Goedhart, is zaterdag 15 oktober om 13.00 uur bij NoVaTo in het gebouw van de Zeestroom aan de Hoogstraat 58a.