Onderkaakfragment van een reuzenhert | Foto: Bram Langeveld
Onderkaakfragment van een reuzenhert | Foto: Bram Langeveld Foto: Cor de Mooy

Van mammoet tot reuzenalk

Prehistorie n Van Mammoet tot Reuzenalk is de titel van de lezing in het Jan Verwey Natuurcentrum, Zilverschoon 20, op vrijdag 30 september.

Bram Langeveld neemt de aanwezigen mee naar het strand van Maasvlakte 2. Dat is een recente uitbreiding van de haven van Rotterdam en een ware paleontologische schatkamer.

Tientallen verzamelaars zoeken regelmatig op het vrij toegankelijke deel van deze vlakte. Bram Langeveld (paleontoloog en conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam) is er daar een van. Hij zal toont op basis van o.a. eigen onderzoek wat er de afgelopen 2,6 miljoen jaar geleden op de toen meestal droog liggende Noordzeebodem aan dieren leefde, hoe dat onderzocht wordt, maar ook hoe die fossielen nu worden gevonden en hoe men straks zelf met behulp van wat praktische tips het beste naar fossielen kan gaan zoeken op Maasvlakte 2.
Zaal open om 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. Toegang leden gratis, voor niet-leden is de toegang € 5,-, graag gepast te betalen aan de zaal. Reserveren is niet mogelijk.

Op zaterdag 8 oktober is er een excursie onder leiding van Bram Langeveld naar Maasvlakte 2. Aanmelden kan op de avond van de lezing, Dan ontvangt men ook meer informatie over de excursie.


Feestelijke diplomering bij Groot Hoogwaak

Diploma n Het afgelopen jaar hebben 10 medewerkers van Groot Hoogwaak de opleiding tot Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV) gevolgd. Tijdens deze opleiding worden er twee kerntaken behandeld.

De eerste kerntaak betreft vooral de verantwoordelijkheid die men heeft voor het optimaal ondersteunen van de cliënt bij het realiseren van de kwaliteit van leven. De tweede kerntaak is het coördineren van de multidisciplinaire zorg en het zorg dragen voor de continuïteit van zorg in overleg met de cliënt. Concreet betekent dit dat men tijdens de opleiding, in praktijk en op school, vaardigheden en bekwaamheden aanleert of verbetert, die nodig zijn om de functie en taken van een EVV goed te kunnen uitvoeren.


Afgelopen donderdag hebben zij, in aanwezigheid van hun familie, op een feestelijke wijze het diploma EVV in ontvangst genomen. Directeur-bestuurder Mania Hoogendoorn verwelkomde de aanwezigen. Verder werden zij persoonlijk toegesproken door de docente van Menskracht 7 en kregen zij door hun teamleider een speldje opgespeld en werden er bloemen overhandigd.

Groot Hoogwaak is trots op deze medewerkers, die op deze manier een bijdrage leveren aan de goede zorg die gegeven wordt.


Kinderboekenfeest in de Kerkstraat

Boekenfeest n De Kinderboekenweek met als thema 'Opa en Oma, voor altijd jong' wordt spetterend geopend in Noordwijk op woensdagmiddag 5 oktober.

Op de Bronckhorstschool en in de Kerkstraat wordt het Lemniscaat Kinderboekenfeest georganiseerd. Schrijvers en illustratoren van uitgeverij Lemniscaat zijn te gast en geven workshops in de lokalen van de Bronckhorst, in een aantal winkels in de Kerkstraat en bij van der MEER/Het Cultuurcafé. Met Pieter Koolwijk, Marlies Verhelst, Alice Hoogstad, Marloes Morshuis, Tjibbe Veldkamp, Wim Bos, Martijn van der Linden, Arienne Bolt, Mark Janssen. Er wordt getekend, geschminkt, voorgelezen, gesjoeld en er is muziek en koek en zopie. De middag wordt afgesloten om 16.30 uur met een theatervoorstelling 'Feestmaal voor de Koning' op het podium van Van der MEER/Het Cultuurcafé.


Het feest wordt muzikaal geopend om 14.00 uur door Burgemeester Rijpstra en Wethouder Fles op het schoolplein van de Bronckhorstschool aan de Bronckhorststraat.

Kaartjes/polsbandjes (€ 2,50 voor kinderen, (groot)ouders gratis) zijn te koop bij Boekhandel van der Meer aan de Keuvel en de Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk. Met het polsbandje kun je in de winkels in de Kerkstraat leuke dingen doen, zoals samen met opa en oma en een lievellingsboek voor een leuk prijsje op de foto.