Water naar de zee dragen: Een mierenhoop van rennende kinderen op een zonovergoten strand van Noordwijk. | Foto: WS
Water naar de zee dragen: Een mierenhoop van rennende kinderen op een zonovergoten strand van Noordwijk. | Foto: WS Foto: Cor de Mooy

Schoolkinderen dragen water naar de zee

water n Een mierenhoop van rennende schoolkinderen met klotsende emmers water. Om zo snel mogelijk een in de Noordzee staande container vol te storten met water. Letterlijk bleek het water naar de Zee dragen.

Het was een drukte van belang op het strand nabij paviljoen de Zeester. Een deel van de schoolkinderen keek passief en ongelovig toe, een andere deel deed dit breed lachend. Maar verre weg de meeste kinderen renden zich de lucht uit de longen. Waarbij vooral de vrolijkheid overheerste.

In het kader van 150 jaar badplaats was gezocht naar de mogelijkheid om alle schoolkinderen hierin te betrekken. En waar was er meer en betere mogelijkheid dan op het met zonovergoten Noordwijkse strand. Dankzij de medewerking van de Noordwijkse bedrijven Koninklijke Beuk Noordwijk, Horesca Horecavo, Multicopy, Drukkerij BAX en de gemeente Noordwijk werd het een happening van gezond bewegen met heel veel plezier.

De openingsspeech kwam natuurlijk van burgemeester Rijpstra die onder toeziend oog van strandwethouder Barnhoorn en de vertegenwoordigers van stichting SEIN alle kinderen van harte welkom heette en van informatie voorzag. Dat niet iedereen alles goed kon verstaan was te voorzien op een plek waar je alle Noordwijkse schoolkinderen te samen brengt. Maar het werd een geweldig festijn waarbij de gedachte 'Meedoen is belangrijker dan winnen' het uitgangspunt was.

Vanuit een bassin aan de voet van het duin moest water naar de zee worden gedragen en wel zo snel mogelijk. Dat zorgde voor veel hilariteit. Een evenement voor alle Noordwijkse schoolgaande kinderen. Voor hen was er aan het einde van het evenement een 'Noordwijk 150 jaar Badplaats-herinneringsmedaille'.
De deelnemende scholen kregen een oorkonde die de deelname voor altijd in herinnering moet houden. Bovendien verraste het Hoogheemraadschap van Rijnland alle klassen van die scholen met een kostbare Water Bosatlas.


Meer oog voor details

Tekenen n In Palliam, centrum voor zingeving & levenskunst, wordt op woensdag 28 september vanaf 10.30 uur de workshop 'Meer oog voor details' gehouden.

Onder leiding van Nel Hogervorst gaat men wat langer kijken naar de schilderijen van de tentoonstelling Zorgzame Samenleving. Nadat je hebt rondgekeken, kies je één kunstwerk uit en ga je daarmee in contact om je als het ware te verbinden. Door wat je ervaart te gaan tekenen, te kleuren of er een collage van te maken kan je zomaar ontdekken dat het gekozen schilderij je veel meer te vertellen heeft dan je dacht. Er kan een uniek eigen werk ontstaan, wat er niet zou zijn als het andere kunstwerk er niet was.
Zelf verf, kleurpotloden of andere materialen meenemen mag, maar er is ook van alles aanwezig om een schilderij te maken.

De workshop vindt plaats op woensdag 28 september van 10.30 tot 12.00 uur. Het adres van Palliam is Nieuwe Zeeweg 75. De kosten bedragen € 5,- (of minder of meer) en inschrijven kan bij www.palliam.nl Meer informatie bij Tiny van Westerop, tel. 3612590 of info@palliam.nl


The space to be voor kinderen

Ruimtekids n In oktober is het Space to Be maand in Noordwijk en juist in het kader van de viering van Noordwijk 150 jaar badplaats zullen er nog meer festiviteiten zijn.

Naar aanleiding van de onthulling van de astronautentegels van de Walk of Space op zaterdag 8 oktober worden er verschillende kinderactiviteiten georganiseerd, waaronder: Een eigen tegel maken van je handafdruk! Zo wordt er een eigen 'Walk of Hands' gecreëerd; Maak de gekste en leukste raket van Noordwijk! Neem een eigen plasticfles mee, zoals een frisdrankfles of limonadeflessen; Laat jezelf schminken; Wie kan het snelste als een astronaut lopen; Probeer zoveel mogelijk maanstenen op te rapen.

Verder kunnen de deelnemers voelen hoe een astronaut wordt getraind voordat hij de ruimte in mag door middel van de astronautentrainer van Space Expo.

Deze kinderactiviteiten zijn gratis en er zal van alles te doen zijn, maar geef je snel op, want er kunnen maximaal 100 kinderen meedoen met de leeftijd 6 t/m 11 jaar. Er zullen twee rondes zijn, de eerste ronde begint om 11.00 uur en de tweede ronde om 13.30 uur. Het is verplicht om je aan te melden via spacetobe@outlook.com. Vol is vol!


Taxatie van boeken in Cultuurcafé

taxatie n Op zaterdag 1 oktober taxeren Willem en Wim Baalbergen weer tweedehands/antiquarische boeken.

Iedereen kan hier terecht met vragen over de achtergrond, uitvoering en waarde van de meegebrachte boeken. De deuren van het Cultuurcafé aan de Keuvel staan van 9.00 tot 11.00 uur open. www.hetcultuurcafe.nl