De raad gaf weinig vuurwerk door het ontbreken van echte debatten. | Foto: Wim Siemerink
De raad gaf weinig vuurwerk door het ontbreken van echte debatten. | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Raadsvergadering zonder debatstukken

raad n Deze week was er een raadsvergadering zonder debatstukken en een commissievergadering met opnieuw 2 presentaties. Eén betreffende voortgang van de Hotels van Oranje en een tweede over het oprichten van een welzijnsorganisatie met de naam Waardevol Welzijn in Noordwijk. Wethouder Fles wil daarvoor € 81.460,- voor de oprichtingskosten.

Nog maar anderhalf jaar na de aanstelling van de heer Van Belzen als raadsgriffier moet men weer opzoek naar een opvolger. Omdat de griffier inmiddels een succesvolle sollicitatie achter de rug heeft en is benoemd tot raadsgriffier in de gemeente Culemborg. Het raadsvoorstel is daarom om hem per 1 november eervol ontslag te verlenen. Voor Noordwijk zal dit geen financiële consequenties tot gevolg hebben.


Cultuur

Het college van B&W heeft besloten om een door de gemeenteraad aangenomen motie naast zich neer te leggen. De betreffende motie met de naam 'Cultuur bundelen' werd bijna 1 jaar geleden ingediend. Het college kreeg de opdracht om nadrukkelijk de mogelijkheden te onderzoeken hoe de dienstverlening van de Bibliotheek Bollenstreek en de Muze te versterken en zo mogelijk ook de huisvesting van de bibliotheek in de Muze onder te brengen om als gevolg daarvan de subsidiebedragen te minimaliseren. Maar het college ziet daar geen kans toe en heeft inmiddels besloten om geen uitvoering te geven aan de motie. Wel wil zij inzetten op verdere samenwerking tussen Bibliotheek Bollenstreek en De Muze ook op het verbreden van de maatschappelijke functie van de Bibliotheek Bollenstreek. En opvallend is het de subsidie aan de Bibliotheek Bollenstreek te verlagen met € 125.000 per jaar. Maar het college gaat dan ook de huur van het gebouw met hetzelfde bedrag verlagen zodat er per saldo niets verandert. B&W streven vervolgens idealen na want zij zetten in op de bibliotheek als de ontmoetingsplaats in Noordwijk. Waar mensen komen om in een inspirerende omgeving kennis en vaardigheden op te doen. Tegelijkertijd moet de bibliotheek hét kenniscentrum van Noordwijk gaan worden. Ook Vluchtelingenwerk moet hier naartoe verhuizen.


Klantvriendelijkheid

Uit een klanttevredenheidsonderzoek ISD 2015 blijkt dat met name de invoering van de Participatiewet heeft geleid tot een opvallende teruggang in de klanttevredenheid. Van gemiddeld een 7,8 ging de waardering naar 7,4. Het externe bureau EI&O Research heeft naast een schriftelijke enquête ook een telefonisch non response onderzoek uitgevoerd. Verbetering lijken niet te worden gevonden in de hulpverlening maar worden vooral gezocht in de communicatie. Folders, vaste contactpersonen, realistische klachtenafhandeling en verbeterde her- indicaties worden ingezet om weer op het oude niveau te komen.


Bronsgeest

Het CDA stelde eerder schriftelijke vragen naar aanleiding van een intentieovereenkomst met van der Wiel Bouw over de aankoop van 3 ha grond in Bronsgeest. De verkoper heeft in deze overeenkomst een bouwclaim als bijkomende voorwaarde afgedwongen. Het CDA had liever eerst een optie tot aankoop afgesproken om daarna met de gemeenteraad de voorwaarden te bespreken. Nu krijgt het CDA de toezegging van het college dat het voornemen onverminderd was en blijft om de voorwaarden waaronder de aankoop zal plaatsvinden, voorafgaande aan de feitelijke aankoop, nadrukkelijk met de politiek te bespreken.


Najaarsnota

Het college presenteert zoals gebruikelijk in de commissie de Najaarsnota 2016. Daar neemt de politiek kennis van de actuele stand van zaken. De cijfers die men hierin presenteert zijn gebaseerd op de werkelijke uitgaven tot 1 augustus van het lopende jaar en de beschikbare informatie op het moment van samenstellen. Opnieuw geen echte tegenvallers in de portemonnee van wethouder Van Duin. Hij verwacht een begrotingsresultaat van € 105.700,- positief.