De dotjes van groep 1/2 van Hoffenne in hun dotskleding. | Foto en tekst: Joke van der Zanden
De dotjes van groep 1/2 van Hoffenne in hun dotskleding. | Foto en tekst: Joke van der Zanden Foto: Joke van der Zanden

Dotjes van Hoffenne doen mee aan Dot Day

stipjes n Sinds 2009 vieren 6.000.000 kinderen over de hele wereld op 15 september de internationale Dot Day. Ze lezen dan allemaal het boek The Dot van Peter H. Reynolds, in het Nederlands uitgegeven als De Stip.

Het schoolhoofd Ingrid Luk, wilde me het boek The Dot, wel helemaal voorlezen, zo enthousiast was ze er over. "Het gaat over een meisje dat na de creatieve les nog steeds niets op papier heeft. Haar lerares probeert haar te helpen en krijgt haar zover dat ze een stip zet op het papier. Ze prijst het kind en vraagt of ze het wil ondertekenen. De week erna hangt haar stip in een lijst aan de muur. Ze is verrast en denkt: 'Dat kan ik beter!' En ze gaat aan de slag", lacht Ingrid. "Maar het is ook een heel ontroerend boek. Zelfvertrouwen is waar het om draait. We hebben alle kinderen gevraagd kleding met dots (stippen) aan te trekken. Wij geven sinds een aantal jaar Engels vanaf groep 1. Dit kalenderjaar hopen wij het Early Bird kwaliteitskeurmerk te halen. Wij zijn dan de eerste school in Noordwijk met het keurmerk", legt Ingrid uit. De juf van groep 1 / 2 sprak met de leerlingen in het Engels en ze begrepen direct wat ze bedoelde.

Stippen

Overal komen de stippen terug. De bovenbouw gaat aan de slag met het getal pi. Er wordt gesproken over morse of braille. Maar natuurlijk gaan ze vooral creatief aan de slag met stippen. "Creativiteit, zelfvertrouwen en Engels zijn de drie speerpunten van de dag en de reden dat we dit jaar voor het eerst meedoen. We hopen er een jaarlijks terugkerend project van te maken," aldus Ingrid.


Het Oude Zeedorp wil brainstorm over de toekomst

Wijkvereniging n Het bestuur van de wijkvereniging het Oude Zeedorp is enthousiast bezig zich voor te bereiden op de nabije en verre toekomst. Secretaris Alexandra Dik wil ons daar alles over vertellen.

'Mensen denken dat wij slechts bezig zijn met de nieuwbouwplannen van de Hotels van Oranje en het bestrijden van hondenpoep, maar dat is alles behalve waar', zegt zij. Natuurlijk gaat het ook over parkeren in de wijk want dat blijkt in heel Noordwijk een probleem. Maar het Oude Zeedorp is actief op meer terreinen. Inmiddels zijn diverse nieuwe bestuursleden toegetreden. Die veel werk moeten verzetten Want het Oude Zeedorp bestrijkt een heel groot gebied. Kortweg tussen Oude Zeeweg en Hoogwakkerbosstraat en tussen Boulevard en Duinweg.

Nog deze week, op zaterdag 24 september, is er de burendag en dan is er een zeer uitgebreide brunch voor wijkbewoners. In de Heeren van Noortwijck staan tafels gedekt met tal van lekkernijen. Er is die dag ook een kindervrijmarkt op het Vuurtorenplein, waarbij er ook volop entertainment zal zijn. Dik benadrukt dat de wijkvereniging gezelligheid en sociale cohesie hoog in het vaandel heeft en graag tal van activiteiten wil organiseren. Nog dit jaar komt er een brainstormsessie met de leden over de toekomst van het Oude Zeedorp. Het bestuur hoopt dat daar veel mensen een steentje aan willen bijdragen. Ook tijdens de diverse jeugdactiviteiten zoals de viering van Halloween.

Hoe dan ook zijn extra vrijwilligers en extra goede ideeën zeer welkom bij de bloeiende en actieve wijkvereniging. Aanmelden voor alle activiteiten kan bij het secretariaat: Alexandra Dik, info@alexandradik.nl


Hakken en bakken bij Wakersduin

burendag n 'Hakken en bakken' is het thema van Nationale Burendag 2016 bij basisschool Wakersduin. Op vrijdag 23 september gaan de papa's pannenkoeken bakken voor de hele buurt. Mama's gaan intussen op het schoolplein de oude schuur omverhakken, als onderdeel van een educatief kunstproject tegen eenzaamheid. Iedereen is welkom om te helpen met de klussen of gezellig mee te eten.

Basisschool Wakersduin wil mensen met elkaar verbinden en doet dat graag tijdens Nationale Burendag op 23 september. Deze dag vormt ook de afsluiting van een week op school die in het teken zal staan van eenzaamheid. Kinderen volgen hierover een educatief kunstproject, vanwege de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Zij vragen aandacht voor eenzaamheid met tekeningen op de oude schuur, die symbolisch wordt omgehakt.

Volgens gegevens uit de vierjaarlijkse gezondheidsmonitor (2009) zit ruim een kwart van de Noordwijkse ouderen in de risicogroep. Wakersduin geeft daarom de opbrengsten van de Burendag aan de Stichting Achtzaam, die zich inzet tegen eenzaamheid. Hun dienstverlening is erop gericht om sociale contacten te bevorderen en zo weer een stuk levensvreugde terug te brengen en daarmee zelfredzaamheid. De dag wordt gesponsord door Wijkvereniging Duinpark/WAP en Albert Heijn Noordwijk.

Alle buren zijn welkom op het schoolplein aan de Oranje Nassaustraat. Om 15.00 uur beginnen de papa's met bakken. Om 15.30 uur gaat de eerste hakbijl in de oude schuur. Vanaf 17.00 uur begint de maaltijd, waarvoor een kleine bijdrage wordt gevraagd. Van 18.30-19.30 uur is er kinderdisco (5-11 jaar).