Een stoet van militaire voertuigen uit WO II doet ook Noordwijk aan op 24 september. | Foto: PR
Een stoet van militaire voertuigen uit WO II doet ook Noordwijk aan op 24 september. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Rondrit oude militaire voertuigen maakt stop

optocht n Het CRASH Luchtoorlog -en Verzetsmuseum '40-'45 organiseert op zaterdag 24 september in samenwerking met de vereniging Keep Them Rolling de jaarlijkse historische rondrit genaamd de 'Red Ball Express'.

Deze 15e editie staat in het teken van een jubileum. Sinds 2002 wordt deze rondrit ter herinnering, gedenken en herdenken verreden. De authentieke legervoertuigen zoals Jeep, Dodge, GMC, Ford, Chevrolet, Harley en BSA motoren verzamelen vanaf 10.30 uur bij het CRASH-museum en vertrekken daar om 11.30 uur voor een rondrit die door de Haarlemmermeerse polder rijdt , richting de Bollenstreek en Noordwijk. Er is een tussenstop bij het Engelandvaardersmuseum en het Atlantikwallmuseum, waar de voertuigen vanaf 12.30 uur worden verwacht en rond 14.30 uur weer zullen vertrekken.

Ze keren om ongeveer 15.30 uur terug bij CRASH museum en zijn dan ook weer te bezichtigen voor het publiek. Er zullen zo'n 45 voertuigen deelnemen. Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug.

Het is de traditie dat elk jaar wordt stilgestaan bij een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog of een monument dat daaraan herinnert. Dit jaar zal een afvaardiging van CRASH en KTR, vergezeld van het erepeleton Ned. Binnenlandse Strijdenkrachten stilstaan bij het Oorlogsmonument In Noordwijk. Een delegatie van de Red Ball Express zal samen met burgemeester Jan Rijpstra daar een bloemlegging doen en een moment stilte houden.

De ca. 75 km lange rondrit zal vele plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog passeren. Daarmee worden mensen herdacht en geëerd die vochten en vielen voor de vrijheid. De naam Red Ball Express is ter herinnering aan de bevoorradingsroutes die door de geallieerden waren opgezet vanaf de invasiekusten in Normandië naar het front. Dag en nacht reden konvooien naar de linies om alle nodige voorraden aan te vullen.


Museum Engelandvaarders ontvangt 7.000 bezoekers

Atlantikwall n Museum Engelandvaarders is inmiddels een jaar open. Het werd op 4 september 2015 door Koning Willem Alexander feestelijk geopend. Bij de bijeenkomst in de Hotels van Oranje waren circa 300 genodigden aanwezig, onder wie een aantal nog in leven zijnde Engelandvaarders, nabestaanden, familieleden en sponsors.

Terugkijkend op het eerste jaar stelt het bestuur met voldoening vast dat zo'n 7.000 bezoekers hun weg naar het museum hebben gevonden.

De reacties van bezoekers zijn zonder uitzondering erg positief en het bewijs dat het museum in een behoefte voorziet. Een belangrijk hoofdstuk van de Nederlandse oorlogsgeschiedenis blijft op deze manier bewaard voor het nageslacht. Dit is één van de belangrijkste doelstellingen van het museum.

De in het museum aanwezige databank met informatie over alle Engelandvaarders wordt nog dagelijks voorzien van nieuwe gegevens over de Engelandvaarders die voortkomen uit eigen onderzoek of zijn aangedragen door nabestaanden en bezoekers. Er hebben zich inmiddels vele donateurs en belangstellenden aangemeld voor de nieuwsbrief van het museum.

Het museum is gevestigd in een voormalige Duitse munitiebunker, onderdeel van de toenmalige Atlantikwall, aan de Bosweg 15. Bezoek is mogelijk van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. Het bestuur verwelkomt graag nieuwe vrijwilligers voor het bemensen van de museumbalie.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via email info@museumengelandvaarders.nl of via tel. 3619773.

 | Foto: Cor de Mooy