Ook in het gemeentehuis zijn iconen te vinden in dde gebrandschilderde ramen. | Foto: Esther Luijk
Ook in het gemeentehuis zijn iconen te vinden in dde gebrandschilderde ramen. | Foto: Esther Luijk Foto: Cor de Mooy

Iconen en Symbolen centraal op Open Monumentendag

Record n Afgelopen weekend waren honderden monumenten in Nederland gratis te bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Ook in Noordwijk stonden zaterdag de deuren open van diverse monumenten. Geïnteresseerden konden onder andere de vuurtoren, het gemeentehuis en diverse musea en kerken bezoeken. Ruim 1400 geïnteresseerden bezochten de open dag.

Door Esther Luijk

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar was Iconen en Symbolen. Geen gemakkelijk thema, volgens voorzitter van het comité Open Monumentendag Noordwijk, Helmus Wildeman. "Het is een vrij lastig thema voor de mensen. Het wordt al gauw saai gevonden of ze denken dat het iets uit de oudheid is, het is een vrij afstandelijk thema. Toch wil je als comité meedoen met het landelijk thema, dus moet je het interessant maken."

Symbolen en Iconen zijn niet alleen te vinden in de oudheid. Ook in de glas-in-loodramen van het gemeentehuis zijn bijvoorbeeld een heleboel symbolen te vinden. Oud-burgemeesters en edele families lieten hun familiewapens vereeuwigen in het glas.

Wildeman: "Mensen realiseren zich vaak niet dat symbolen en iconen overal om hen heen zijn, ook nu nog. Iedereen kent bijvoorbeeld de Atlantikwall, maar mensen realiseren zich niet dat het een symbool van vrijheid is geworden. Of dat de vuurtoren een symbool van veiligheid voor schepen is. Het was trouwens grappig om te zien hoe kinderen die symbolen achter monumenten vaak veel sneller ontdekten dan volwassenen. Ze denken een stuk ongecompliceerder en wisten direct de betekenis van iets op te noemen."

Wildeman denkt dat dat gelukt is om de mensen te boeien. "Een onderwerp wordt pas interessant als je erin duikt. Zodra de mensen zich meer verdiepten in het onderwerp zag je aan ze dat ze het interessant vonden. We hebben en film laten maken door het genootschap Oud-Noordwijk, over hoe een icoon wordt gemaakt en wat een icoon kan betekenen. Zodra de mensen zien wat er allemaal bij komt kijken om een icoon te maken, waren ze geboeid. We zijn het hele jaar met dit thema bezig geweest, dus het is goed om te zien dat het woord 'icoon' voor veel mensen meer betekenis heeft gekregen."