Dick den Haas. | Foto: PR
Dick den Haas. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Maatjesgeest en Vrij Leven in het Cultuurcafé

Boekpresentaties n Zaterdag 17 september presenteren twee schrijvers hun boek bij van der MEER/Het Cultuurcafé, Dick den Haas en Louis de Koning.

Dick den Haas schreef een bijzondere verhalenbundel Maatjesgeest. Opgewekte en geestige verhalen die het kleurrijke en avontuurlijke traject van twee Noordwijkers, Dick den Haas en zijn vrouw Joke Nellen door vier werelddelen weerspiegelen. Over de Marine en de onderzeedienst, ontwikkelingswerk en buitenlandse dienst in Azie, Afrika en Latijns-Amerika. Over Franse kernproeven in de Pacific; socialistisch geïnspireerd ontwikkelingswerk in Guinee-Bissau; Amerikaanse bases in de Filippijnen tijdens de Vietnam-oorlog; opkomend islamitisch fundamentalisme in Algerije; het regime van Hugo Chavez in Venezuela. Dick den Haas presenteert dit mozaïek met geen ander doel dan bij de lezer wat verwondering of vrolijkheid op te wekken.
De presentatie vindt plaats om 11.00 uur.

Zaterdagmiddag om 15.00 uur presenteert Louis de Koning zijn boek Vrij Leven. Kleinschalig wonen, werken, eten en samenleven in de natuur.
In Vrij leven leiden twee ecologen van het eerste uur je rond in een waar openluchtmuseum in boekvorm. Zij laten je kennismaken met het zelfverzorgende schermdorp, met vuur en vuren maken, ecologische energievoorzieningen en technieken, wilde vruchten en eetbare planten in de natuur, verantwoordelijke jacht- en vismethodes, ecologische land- en tuinbouw, oude en nieuwe ambachten, bijenteelt en verantwoorde gezondheidszorg.
Louis de Koning presenteert zijn boek zaterdagmiddag 15.00 uur, omlijst met door hem zelf gezongen Franse chansons.

De presentaties vinden plaats in Het Cultuurcafé aan de Keuvel 1 om 11.00 en 15.00 uur. De toegang is vrij, wel graag reserveren via www.hetcultuurcafe.nl


SV Daniel Noteboom is tachtig jaar

Schaken n Op 14 januari van dit jaar bestond de schaakvereniging Daniel Noteboom 80 jaar.

De schaakclub maakt een succesvolle periode door, want afgelopen seizoen promoveerde het eerste team naar de eerste klasse van de Leidse Schaakbond. Bovendien heeft de club sinds vorig jaar weer een florerende jeugdafdeling. Onder de bezielende leiding van Rene Janssen en Tom de Bakker wordt wekelijks les gegeven aan 12 kinderen. Ook het aantal seniorleden neemt weer toe.
Aan het begin van dit jaar is dit reeds met een Rapid-toernooi intern gevierd. Uiteraard wil het bestuur van Daniel Noteboom ook naar buiten treden met dit jubileum. Mede dankzij een subsidie van de gemeente zal een simultaan worden georganiseerd in Space Expo op maandag 10 oktober grootmeester Loek van Wely en internationaal meester Hans Böhm zullen het opnemen tegen ca. 60 schakers.

Uiteraard kunnen ook huisschakers hieraan deelnemen. De aanvang van de simultaan is om 19.30 uur. Gezien de belangstelling is het wel noodzakelijk hiervoor te reserveren. Dit kan bij Henny Bosboom, tel. 3616892 of per e-mail: h.t.bosboom@versatel.nl, gaarne voor 25 september.


Badmintonnen bij BC Bios

bios n Voor iedereen die een keer wil ervaren hoe het is om te badmintonnen in de sporthal, jong en oud, houdt BIOS een open avond op dinsdag 20 september.

Ook wie in het verleden al heeft gebadmintond en om het misschien weer op wil pakken is op deze avond welkom. Onder begeleiding van Michel da Silva, ervaren badmintontrainer en eigenaar van badmintonwinkel All Rackets, wordt er gestart met een warming-up. Hierna volgt er uitleg over de verschillende slagen en kan je het zelf gaan proberen. Er zijn rackets in de zaal aanwezig. Zorg voor schoenen met witte zolen en sportkleding in de vorm van een broekje en t-shirt is wenselijk. Het is mogelijk om na afloop te douchen.
Ook wie alleen wil kijken is welkom. Vanaf de tribune is er een goed overzicht over de zaal. Er wordt gespeeld in de oranje hal van op het Sportpark Duinwetering. De jeugd kan spelen van 19.00 tot 20.30 uur. De senioren (vanaf 18 jaar) kunnen spelen van 20.30 tot 22.00 uur. Deze avond is geheel vrijblijvend.