Merel met vuurdoornbes in de snavel. | Foto: Dineke Kistemaker
Merel met vuurdoornbes in de snavel. | Foto: Dineke Kistemaker Foto: Cor de Mooy

Cursus 'Vogels in de winter en Vogeltrek'

Natuur n Ieder najaar gaan er miljoenen vogels op trek. Sommige vliegen wel duizenden kilometers naar hun overwinteringsgebied.

Een groot deel van onze broedvogels vertrekt naar zuidelijker oorden, terwijl miljoenen vogels zoals ganzen, eenden en zwanen uit hooggelegen noordelijke streken vooral in ons land overwinteren.
In deze cursus probeert de VNVN een tipje van de sluier over het mysterie van de vogeltrek op te lichten. Verder besteden we aandacht aan het herkennen van de bij ons overwinterende vogels in park en tuin maar ook de eenden, ganzen en zwanen komen aan bod.

Er zijn drie theorieavonden van 20.00 tot 22.15 uur in het Jan Verweij Natuurcentrum, Zilverschoon 20, op donderdag 13 en 27 oktober en donderdag 17 november.
Aansluitend aan de theorieavonden zijn er 3 ochtendexcursies: zondag 16 oktober: vogeltrek in de duinen van Noordwijk; zondag 30 oktober: eenden/ wintervogels in de Starrevaart en zondag 20 november: ganzen/ Wilde zwanen/eenden, naar Durgerdam/Waterland
De excursies starten om 8.30, de eerste en tweede excursie zijn tot ca. 11.00 uur en de derde excursie duurt tot ca. 13.30 uur. Ze staan onder leiding van ervaren gidsen.

Het cursusgeld bedraagt € 32,50 voor leden en € 40,00,- voor niet leden incl. lesmateriaal en koffie. Voor meer informatie zie www.strandloper.nl.of bel met Dineke Kistemaker, tel. 3612219. Opgeven via dkistemaker@planet.nl


WeHelpen: de kracht van elkaar

vrijwillig n Coen van de Steeg werd in 2008 van zijn fiets gereden. Op de intensive care van het ziekenhuis werd hij wakker met hersenletsel. Het revalideren kostte heel veel tijd. Heel veel energie. Zijn vrouw draaide overuren: naast de zorg voor hun jonge gezin en een drukke baan, vroeg ook haar man om de nodige aandacht. Hoe lang houd je zoiets vol? Daar heb je hulp van anderen bij nodig!


Coen kon weinig prikkels verdragen. Bezoek van vrienden, hoe goedbedoeld ook, was geen succes. Ook een telefoongesprek kostte hem teveel kracht. Hij ontdekte de wondere wereld van Twitter. En kwam in contact met Maaike Schnabel. Zij was aan het herstellen van borstkanker. En wilde net als Coen ertoe doen. Niet alleen op de bank zitten. Maar binnen de mogelijkheden van hun kunnen een ander helpen. Ze wisselden ideeën uit. En WeHelpen zag het levenslicht.


Vanzelfsprekend helpen

WeHelpen is een website waarop mensen hulp kunnen aanbieden en vragen. Dit varieert van de hond uitlaten tot boodschappen doen. En van de heg snoeien tot schilderles tijdens een kopje koffie. Het is een succes! Tienduizenden mensen hebben zich al aangesloten. Want iemand helpen die je nodig heeft, dat doe je graag.

Gratis en voor iedereen

Doen al die mensen dat kosteloos? Ja! De website is gratis. Iedereen kan zich aanmelden. Je kunt het aanbod of vraag tot op postcodeniveau bekijken. Of in een andere stad, omdat je ouders daar wonen of een goede vriendin die wel wat hulp kan gebruiken.
Passend en gepast
Coen: 'We maken verborgen krachten uit de samenleving zichtbaar. We horen vaak dat mensen huiverig zijn voor vrijwilligerswerk. "Dat is niet vrijblijvend en ik heb al een drukke baan!" Maar mensen zijn wel heel snel bereid om iemand een keer te helpen. Met WeHelpen kun je kiezen wat bij je past en wanneer het je uitkomt. Het resultaat: een goed gevoel omdat je de dag van iemand anders wat mooier hebt gemaakt!'


Hulp gevraagd

Momenteel is er op de website wehelpen.nl een openstaande hulpvraag van een jongeman van 18 wie licht verstandelijk beperkt is (cerebrale paraese en pdd-nos) waardoor het hem niet goed lukt zelfstandig te reizen en vriendschappen te onderhouden. Elke woensdag wil hij reizen met de bus naar zijn toneel groep in Leiden. Om dit te doen heeft hij hulp nodig om de route te leren. Hij is opzoek naar iemand die bereid is om samen met hem in de bus te reizen. Hij heeft een
OV-begeleiderspas. Zijn vraag kunt u hier lezen: https://www.wehelpen.nl/hulpvraag/33392/


Grote postzegelveiling

Postzegels n Op vrijdag 23 september houdt de Vereniging van Postzegelverzamelaars Noordwijk, kortweg VPN, een grote veiling.

Dit evenement zal plaatsvinden in de Vinkenhof aan de Achterzeeweg 2 te Noordwijk Binnen. De zaal gaat om half zeven open om belangstellenden gelegenheid te geven de kavels te bekijken. Aanvang van de veiling is om acht uur.

Een schriftelijk bod kan men voor aanvang van de veiling bij de veilingmeester indienen.
Veilingboekjes zijn aan te vragen bij H. Meeuwenberg, tel. 3614198 of bij de secretaris Roel Steenbergen tel. 0252-216525. Een aanvraag of digitale versie, kan men ook via karelmeeuwenberg@ziggo.nl