Bakker: 'De paviljoenhouders, de bezoekers, de gemeente en Gebr. van der Putten hebben dit samen gedaan.'
Bakker: 'De paviljoenhouders, de bezoekers, de gemeente en Gebr. van der Putten hebben dit samen gedaan.' Foto: Cor de Mooy

Het schoonste strand

schoon n Het strand van Noordwijk blijkt het schoonste strand te zijn langs de druk bezochte Noordzeekust. In de categorie drukbezochte stranden werd Noordwijk de absolute winnaar.

Wethouder Barnhoorn die de prijs in Wassenaar in ontvangst mocht nemen is zichtbaar blij met deze waardering. Hij roemt enthousiast de samenwerking in Noordwijk op dit gebied en zegt: 'De strandpaviljoenhouders, de bezoekers, de gemeente Noordwijk en zeker niet in de laatste plaats directie en medewerkers van Gebr. van der Putten B.V. hebben hier gezamenlijk voor gezorgd.'

Over deze laatste zegt hij: 'Hun 40-jarige ervaring en hun betrokkenheid bij Noordwijk staan borg voor een heel schoon strand. Zij passen zich ogenschijnlijk moeiteloos aan bij veranderende weersomstandigheden. Staan in alle vroegte gereed wanneer dit nodig blijkt en doen voortreffelijk werk'.
Bij gebroeders van der Putten is men blij met de waardering. Wim van der Putten vertelt ons dat een juiste planning het belangrijkste is. Op het 13 kilometer lange strand van Noordwijk is bij zomerse dagen veel inzet van materiaal en medewerkers nodig. De speciale beachcleaners moeten voor 10.00 uur weer van het strand af zijn want dan komen de gasten. En dan moeten de vuilcontainer, onder- en bovengronds, allemaal zijn geleegd. Bij het krieken van de dag is men, soms wel met 10 mensen extra, op het strand aanwezig. Om te zorgen dat alles er iedere dag weer tip-top uitziet. En wordt het dan toch slecht weer, dan blijkt het allemaal voor niets te zijn geweest. Ook in de winter wordt er verlangt dat het strand schoon is. Want een schoon strand motiveert de duizenden strandbezoekers om zelf mee te werken aan een schone omgeving.


Wethouder Barnhoorn roemt de Noordwijkse strandbezoekers maar heeft wel een kanttekening. De wethouder: 'sigarettenrokers zouden meer aandacht moeten geven aan het opruimen van peuken. Het oogt schoon om deze onder het zand te laten verdwijnen maar dat is schijn. De chemische resten ervan blijven lange tijd achter, het grondwater onder strand vervuilt er werkelijk van en de meeuwen kan het echt hun leven kosten.