Traditiegetrouw is het vrijdag weer Klassendag op de basisscholen. | Foto: PR
Traditiegetrouw is het vrijdag weer Klassendag op de basisscholen. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

n Klassendag in Maria ter Zee

school n Noordwijk is al jarenlang koploper als het gaat om de deelname van scholen aan Klassendag. Dat zal dit jaar niet anders zijn.

Klassendag is de Open Monumentendag voor leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs. Op vrijdag 9 september staat voor hen het thema van dit jaar: 'Iconen en Symbolen' centraal.

In de kerk krijgen ze een rondleiding langs de iconen die daar hangen en gaan ze zelf ook een icoon maken o.l.v. Daniël en Carolien Tavenier. Op speciaal papier en met behulp van stiften (elk kind krijgt een eigen set die ze na afloop mogen meenemen) maken kinderen hun eigen icoon. Deze worden opgehangen op een model van de Noordwijkse vuurtoren en op zuilen van de Maria ter Zeekerk.
Die kunstwerkjes worden bevestigd en geplakt op de zuilen van de kerk en een mini-model van de Noordwijkse vuurtoren, baken en symbool van veiligheid voor de scheepvaart. Die 400 tekeningen vormen weer een nieuwe expositie die op zaterdag kan worden bekeken door bezoekers, maar natuurlijk ook de ouders, broertjes en zusjes van de kunstenaars in de dop.


De kinderen maken ook de voorpremière mee van de film: 'Van boom tot Icoon', waarin de Noordwijkse iconenschilder Piet van der Ploeg laat zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een icoon.