Ook de Pomponenmarkt staat komende zaterdag in het teken van Iconen en symbolen. | Foto: Archief
Ook de Pomponenmarkt staat komende zaterdag in het teken van Iconen en symbolen. | Foto: Archief Foto: Cor de Mooy

Tiende Pompoenmarkt op de Florahof

markt n Voor de tiende maal wordt op zaterdag 10 september de Pompoenmarkt georganiseerd op de Florahof in samenwerking met Vereniging De Oude Dorpskern.

De markt valt samen met de Open Monumentendag en beide evenementen hebben 'Iconen en symbolen' als thema.

Op deze in een landelijke sfeer opgezette markt bieden de diverse kraamhouders uiteenlopende waar aan, zoals zeer veel soorten pompoenen en kalebassen (Turkse mutsen, Kronen, Sierkalebassen groot en klein en Reuzenpompoenen en eetbare exemplaren), maar ook bloemen, biologische kaas, ambachtelijk ijs, jams, kruiden, gebak, kunstnijverheid en kan men deelnemen aan diverse workshops.

De markt zal worden opgeluisterd met optredens van de groep Anderfolk met Middeleeuwse Folkmuziek muziek en het Zeemanskoor De Noordwijkers.

Aan de kinderen is ook gedacht. Zij kunnen een pompoen doen veranderen in een bloemstuk of lantaarn en een potje van klei draaien op een draaischijf tegen een kleine vergoeding.

Een goed gevulde mand met artikelen van de deelnemende kramen is de prijs welke gewonnen kan worden met het raden van het gewicht van een reuzen pompoen. De opbrengst van deze activiteit komt ten goede aan de organisatie van de Pompoenmarkt.

In de koffiehoek kan geproefd worden van diverse pompoenlekkernijen, honing gebak. Hiervan zijn de opbrengsten bestemd voor het Picihuis in Roemenië. Het Picihuis is een weeshuis in Roemenië, dat ondersteund wordt door mensen van de gezamenlijke kerken in Noordwijk.

Ook is er een onvervalste visrokerij aanwezig waar gerookte vis kan worden gekocht.

Iedereen is welkom van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.


Tijd voor MAX op toer in Noordwijk

Televisie n Tijd voor MAX is terug op de Nederlandse zender NPO1. Vanaf maandag 5 september gaan Sybrand en Martine een maand lang het land in met Tijd voor MAX met iedere week een andere locatie. De eerste week zal het programma starten in de badplaats Noordwijk.

Noordwijk viert dit jaar het 150-jarig jubileum als badplaats en midden tussen de schelpen en het geruis van de branding op de achtergrond is de eerste aflevering te zien met André van Duin over zijn ervaring als presentator bij Heel Holland Bakt. Verder zal er gesproken worden met actrice Joke Bruijs over haar rol in de dramaserie La Famiglia.

Ook oud-RTL-weerman Peter Timofeff schuift bij MAX aan; na problemen met zijn gezondheid schijnt voor hem gelukkig weer de zon en hopelijk neemt hij die mee naar Noordwijk. Dierenarts Jenny Buijtels staat paraat als er een vis op de Tijd voor MAX-tafel terechtkomt, en wie weet kan culinair expert Janny van der Heijden daar wel wat mee. Want natuurlijk wordt er ook in Tijd voor MAX weer heerlijk gekookt; behalve Janny staat ook Heel Holland Bakt-winnares Serena Solari deze week in de strandkeuken van Tijd voor MAX.

150 jaar Badplaats

Natuurlijk wordt er gesproken met een historicus over de geschiedenis van Noordwijk. Wat gebeurde er allemaal 150 jaar geleden en wie waren toen aan de macht? Ook aan de veiligheid van alle bezoekers is gedacht, want juist deze week worden er in Noordwijk de wereldkampioenschappen Lifesaving gehouden en natuurlijk besteden het programma daar aandacht aan. En voor alle zekerheid zal Ted van Essen ook weer aan de Noordwijkse kust staan met zijn dokterstas.

Vele aspecten van de badplaats zullen ook aan bod komen zoals: de musea, de ruimtevaart en diverse evenementen en onder andere met medewerking van Dans- en Balletschool Jorien Boot.

Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os. Vanaf 5 september elke werkdag t/m 9 september om 17.10 uur op NPO 1. www.maxvandaag.nl/tijdvoormax

Sybrand Niessen en Martine van Os presenteren deze week Tijd voor MAX op Toer… in Noordwijk. | Foto: PR