De voormalige manege Meeuwenoord is één van Bever's pauperpanden. | Foto: Wim Siemerink
De voormalige manege Meeuwenoord is één van Bever's pauperpanden. | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Krottenkoning moet betalen

Dwangsom n Bever Holding en Ronnie van de Putte, grootaandeelhouder en adviseur van het vastgoedbedrijf, zijn en blijven niet alleen in Noordwijk maar ook in de financiële wereld onderwerp van spot en laatdunkendheid.

Het financieel Dagblad deed een onderzoek naar de handel en wandel van Bever Holding als een van de kleinere bedrijven met een beursnotering.


'Binnen twaalf maanden kreeg het vastgoedbedrijf Beverholding een conflict met zijn geldschieter, vertrok de topman en verloor het een zaak bij de Raad van State', zo meldde het FD vorige week.
De betreffende journalist is bepaald niet complimenteus en in de kop van het artikel wordt Beverholding omschreven als een ontwikkelaar die weinig ontwikkelt. Bovendien spreekt artikel over de heer van de Putte als 'de Krottenkoning' die de panden die hij belooft te ontwikkelen bewust zou laten verkrotten, in de hoop met flinke winst uitgekocht te worden door de wanhopige gemeente.
Mede aanleiding tot het bewuste artikel is de uitspraak op 27 juli van de Raad van State dat de gemeente Noordwijk juist heeft gehandeld bij het opleggen van twee dwangsommen van elk 100.000 euro. En dat Noordwijk over mag gaan tot invordering. En mocht het bedrijf ook andere panden niet opknappen, dan kunnen nieuwe dwangsommen worden opgelegd.
De gemeente publiceerde inmiddels dat zij zeer tevreden is over de uitspraak en het geld wel degelijk wil gaan innen. De gemeente benadrukt dit los te zien van de onderhandelingen betreffende de diverse ontwikkellocaties waarover met ontwikkelaar en zakenpartner van Bever, Volker Wessels wordt onderhandeld.

Of Van der Putte dit ook los wil koppelen lijkt een voor de hand liggende vraag. Waarbij de historie van de relatie Noordwijk versus van der Putte geen reden is om daar veel vertrouwen in te hebben. e gemeente deelt het wantrouwen niet en ziet het optreden als het signaal aan de markt dat duidelijk moet maken dat de gemeente heel streng optreedt tegen eigenaren die hun onroerend goed laten verwaarlozen.