Slechts een beperkt aantal inwoners meldde zich in Leeuwenhorst om mee te praten over samenwerken. | Foto: WS
Slechts een beperkt aantal inwoners meldde zich in Leeuwenhorst om mee te praten over samenwerken. | Foto: WS Foto: Cor de Mooy

Burgers betrekken bij samenwerking strandt

n Geen interesse voor meedenkavond in Leeuwenhorst

fusie n Bestuurders willen kennelijk dat de jaarwisseling in gezamenlijkheid met Noordwijkerhout moet worden gevierd. Er lijkt dus haast geboden. Daarom midden in de zomervakantie een vertwijfelde poging om burgers van beiden gemeenten te betrekken bij een gewenste samenwerking.

Met burgemeester Rijpstra nog in verre oorden was er deze belangrijke bijeenkomst in NH-hotel Leeuwenhorst. Het welkomstwoord werd uitgesproken door burgemeester Goedhart, die spreekstalmeester Edwin de Beukelaar aankondigde.

Na een korte uitleg leidden lokale politici groepsgesprekken. Iedereen kon ideeën spuien. Het ging de organisatie erom dat ook burgers nadrukkelijk werden betrokken bij de zoektocht naar de juiste onderzoeksvragen. In de uitnodiging omschreven als noodzaak bij een verkenningsstudie naar intensievere samenwerking tussen Noordwijk en Noordwijkerhout.

De inzet moet zijn intensieve samenwerking. Maar herhaaldelijk was de oproep tot snelle fusie te beluisteren. De haast die er dus plotseling lijkt te zijn, wordt volgens geraadpleegde politici veroorzaakt door de nood die er in Noordwijkerhout is. Niet ontstaan door een zwakke financiële positie maar door hiaten in hun ambtelijke organisatie.


Opkomst

Er waren in de vergaderzaal zo'n 90 aanwezigen. Waarvan welgeteld 35 Noordwijkers en 55 Noordwijkerhouters. Maar een belangrijk deel van hen bestond uit ambtenaren en politici. Welgeteld een kleine 30 'gewone burgers' bleken hun aandeel in de zoektocht naar noodzakelijke onderzoeksvragen te willen leveren.


Wethouder van Duin legde ons uit dat, als gevolg van huidige samenwerking de vraag rees: 'Is er dan niet meer mogelijk?' En volgens de wethouder wil Noordwijk echt alleen verder samenwerken als dit voor Noordwijk meetbare winst op kan leveren. Nu al praten over fusie achtte hij niet opportuun.
Maar intussen is er zoveel actie, dat de politiek kennelijk geloofd dat er resultaten te behalen zijn.


Zinvol advies

Na de tafelgesprekken werden de diverse vragen en opmerkingen die door burgers op schrift waren gesteld, door de organisatie verzameld. En de resultaten? Die resultaten worden niet gepubliceerd. Maar straks ter beschikking gesteld aan een nog te selecteren deskundig adviesbureau. Niet een die al eerder in de Bollenstreek onderzoek deed. Men denkt aan een nieuw en onafhankelijk bedrijf die er een zinvol en vooral werkbaar advies uit moet gaan distilleren.

In de afterparty waren de meningen divers en niet bepaald nieuw. Een samenwerking met Noordwijkerhout alleen zou zinloos zijn. Grotere verbanden wel noodzaak. Daarbij sprak men over Katwijk en mogelijk zelfs Leiden, Oegstgeest en Voorschoten.


Natuurlijk blijft er de mening van enkele lokale partijen. Die menen dat Noordwijk zijn absolute zelfstandigheid ten kostte van alles moet behouden.


Huurdersbelangen Noordwijk zoekt nieuwe bestuurders

Uitbreiding n De Stichting Huurdersbelangen Noordwijk (SHN) zoekt nieuwe bestuurders. Om de werkzaamheden beter te organiseren en te verdelen, zou de huidige samenstelling moeten groeien naar zes à zeven personen. "Vele handen maken licht werk", zegt vicevoorzitter Jaap van Duin. "Een bredere bezetting maakt onze organisatie ook minder kwetsbaar."

De SHN vertegenwoordigt de belangen van alle huurders van de Noordwijkse Woningstichting (NWS). Het bestuur is betrokken bij zaken als huurverhoging, dienstverlening, nieuwbouwplannen, renovaties, woningverbetering, omgevingsverbetering, service-overeenkomsten en energiebesparing.

De SHN vergadert regelmatig met het managementteam van de NWS en de gemeente Noordwijk en adviseert bij het maken van de prestatieafspraken tussen de woningcorporatie en de gemeente. De stichting heeft een eigen kantoor in het voormalige DPO-gebouw aan de Hoogwakersbosstraat 12, waar ook het maandelijkse spreekuur wordt gehouden.


"Nieuwe bestuurders hoeven niet noodzakelijk ook huurder te zijn van de NWS, licht vice-voorzitter Van Duin toe. "Dat heeft uiteraard wel de voorkeur, maar als iemand aantoonbaar hart heeft voor het huren en de huurders, is hij of zij ook van harte welkom." De bestuursfunctie is vrijwilligerswerk, maar er staat wel een kleine vergoeding tegenover.


Wie belangstelling heeft voor een functie bij de SHN, kan dat kenbaar maken via het contactformulier op de website www.shn-online.nl. Een mailtje sturen naar secretariaat@shn-online.nl kan ook.