Zal Peter van Bockhove weer met regelmaat gaan staan om zijn mening en kritiek namens  lijst Salman te uiten?
Zal Peter van Bockhove weer met regelmaat gaan staan om zijn mening en kritiek namens lijst Salman te uiten? Foto: Cor de Mooy

Noordwijkse politiek terug van het zomerreces

raad n Komende week is er ondanks de afwezigheid van burgemeester Rijpstra de start van het nieuwe politieke seizoen. Met voor raadcommissie en gemeenteraad de eerste bijeenkomst na het reces. Er staan op de agenda nog geen echte spannende politieke voorstellen. Maar er is voldoende stof om serieus aandacht aan te besteden.

Volledig samenwerken met Noordwijkerhout is inmiddels erg actueel. Maar al eerder was er aanleiding om te gaan samen werken op het gebied van Automatisering, Informatisering, BAG & BGT, Financiën en Personeel. Het college komt nu met een voorstel om Noordwijk aan te wijzen als centrumgemeente en de medewerkers van de gemeente Noordwijkerhout in Noordwijk aan te stellen. Dit voorstel zou betrekking hebben op de juridische vorm van de samenwerking. Voorgesteld wordt een gemeenschappelijke regeling aan te gaan.

Op de lange termijn zouden beide gemeenten hierdoor minder kwetsbaar worden en door specialisatie nog eens extra voordelen te noteren vallen. Extra kosten hiervoor zullen niet minder dan € 30 000,- bedragen. Maar men verwacht in de toekomst een besparing van 5% door harmonisatie van applicaties te kunnen realiseren. Bovendien zullen de personele kwaliteiten in een groter samenwerkingsverband beter worden georganiseerd. Waardoor er meer kansen ontstaan voor medewerkers om zich breder te ontwikkelen en de kwaliteit kan worden verbeterd. Het college waarschuwt de commissie wel dat samenwerken naast voordelen ook nadelen kent en dat er veel zal afhangen van het managementteam en de bereidheid van betrokken medewerkers en leidinggevenden om er een succes van te maken.


Sjoemelstroom

In Nederland hebben de gemeenten afgesproken alleen nog maar groene stroom af te nemen. In Noordwijk is het niet geheel duidelijk of dit ook wel gebeurt. Volgens de Noordwijkse D66-fractie zegt Greenpeace over Noordwijk: 'De gemeente koopt sjoemelstroom. Dat betekend dat in landen als Noorwegen en IJsland groene stroom wordt opgewekt en de gemeente doet alsof ze deze stroom gebruikt. Maar in werkelijkheid gebruikt de gemeente volgens Greenpeace voornamelijk grijze stroom uit kolencentrales. D66 wees het college op de coalitiekoers en de daarin staande ambities betreffende duurzaamheid.

Het college antwoordt op vragen: 'Bij de levering van elektriciteit komt er uit het stopcontact altijd de stroom vanaf de dichtstbijzijnde productielocatie'. Dus dat kan van alles zijn, een windmolen, een kolencentrale of wat dan ook.
De gemeente maakt in principe gebruik van GVO's (Garantie van Oorsprong). Maar daarbij is er een zeer complexe procedure van verplichte aanbesteding. Het college wijst op mogelijkheden om bij de leverancier energie van Nederlandse windmolens aan te schaffen. De meerkosten per jaar bedragen €4100 voor energie uit Biomassa en €6500 voor windmolenenergie.


Openbaar vervoer

Arriva komt eind dit jaar met een nieuwe dienstregeling en is voornemens om de bus lijn 385 (naar Den Haag) te koppelen aan lijn 361 (naar Schiphol). Door deze koppeling van de lijnen 385 en 361 ontstaat op station Sassenheim een goede aansluiting op de treinen naar Schiphol, een verbetering.
Een zeer gewenste verbetering waar door de Noordwijkse politiek reeds langere tijd bij het college aandacht voor wordt gevraagd. Lijn 385 zou dan niet meer over de van Panhuysstraat maar over de Beeklaan naar het Picképlein gaan.
Het openbaar vervoer van Noordwijk naar Leiden is eveneens onderdeel van een studie. De nu geschetste oplossingen hebben voor en nadelen Waarbij een nieuwe snelle verbinding tussen Leiden en Estec positief lijkt, maar er langere reistijd nodig is om van Noordwijk via Katwijk naar Leiden te komen. Een Hoogwaardig Openbaar Vervoercorridor naar Schiphol is en blijft ook een grote wens van bedrijfsleven en politiek. Maar echt concreet kan het college daarover nog niet zijn.