Het team van de Sportvisser bleek deze keer de strijd tegen de zee te hebben gewonnen. | Foto: Wim Siemerink
Het team van de Sportvisser bleek deze keer de strijd tegen de zee te hebben gewonnen. | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

De Sportvisser wint Vechten tegen de Zee

knokken n Spierpijn was voor heel veel enthousiaste deelnemers slechts de beloning na een paar uur vechten tegen de zee. Want dit inmiddels traditionele evenement trok een groot aantal nieuwkomers die dachten zonder training aan de slag te kunnen, die deze keer in het kader van 150 jaar badplaats, de kansloze strijd tegen de elementen durfden aangaan.

door Wim Siemerink

Er kon worden vastgesteld dat dit vechten gebeurde in een zeer gemoedelijke sfeer waar teamgeest en gezelligheid de basis bleken voor een leuke middag op het strand.
Niet minder dan 36 teams kregen een plekje toegewezen waar de strijd tegen het water moest worden uitgevochten. Al heel vroeg waren er fanatiekelingen aanwezig om met een goede voorbereiding een strategisch plannetje uit te zetten. Want natuurlijk ging het allemaal om de zogenaamde sociale Noordwijkse adhesie en de gezelligheid maar tevens was er bij een aantal groepen ook nadrukkelijk de behoefte om te winnen. Herkenbaar waren de verenigingen zoals o.a. de visclub, sociëteit Socius, de Noordwijkse VVD, de Ronde Tafel, de Torenklimcommissie compleet met klokkenluiders, naast de Brandweer, de traditionele Teylinger Zandgravers, teams van strandpaviljoen Van Roon en de Zeemeeuw en het Koffiehuis. Ook een aantal particulieren met vaak hele ludieke namen: PinoZee, de Zandvreters, de Scheppers en de Monsters.
Een harde wind, schuimende golven, hard strand, gastvrije strandpaviljoens en bijzonder veel belangstelling bepaalden het decor. Het harde werken met de kinderschepjes gaf na anderhalf uur heel verschillende resultaten te zien. Waarbij diverse ontwerpen herkenbaar in beeld kamen. Een feestelijke jubileumtaart, schoppen 10 als symbool voor 10 jaar scheppen met een schopje, een klokkentoren en wat al niet. Op ieder kunstwerk of simpele berg zand wapperde ten slotte een vlag. Waarna het gespannen afwachten werd. Welke vlag zou het langst fier overeind blijven? En, welk kunstwerk zou de meeste punten vergaren die werden verdeeld door de deskundige jury?


Uiteindelijk waren het de perfect in oud-Hollandse badpakken getooide leden van Hengelsportvereniging De Sportvisser, die de overige 35 deelnemende ploegen achter zich lieten en zich dus de winnaars mochten noemen.


Startdienst op het strand

Stranddienst n Na de zomer wordt de start van alle activiteiten van de Protestantse Gemeente Noordwijk ingeluid met een feestelijke startdienst. Omdat Noordwijk dit jaar haar 150-jarig bestaan als badplaats viert zal deze start op het strand plaatsvinden.

Eén van de mooiste plekken in Noordwijk om met jong en oud samen te komen, te vieren en te delen. Alle inwoners van Noordwijk worden hiervoor uitgenodigd!
Voor diegenen die deze kerkdienst niet op strand bij kunnen wonen, is er een alternatieve plek gevonden in Groot Hoogwaak. Hier kan op grote schermen de dienst meegevierd en beleefd worden.

De aanvang van de startdienst zal op beide locaties om 11.00 uur zijn, en de plaats op strand: ter hoogte van Strandpaviljoen De Koele Costa (afrit 21 Bosweg/Zeereep). Tip: neem een strandstoel of badlaken mee om op te zitten.

Voor de startdienst kun je ook nog meelopen met een stilte-wandeling. We verzamelen dan om 8.45 uur bij De Koele Costa (afrit 21 Bosweg/Zeereep), maken een wandeling over strand en keren weer terug naar de Koele Costa, waar om 10.00 uur een ontbijt (voor eigen rekening) genuttigd kan worden. Voor dit ontbijt kun je je opgeven via: mobydick@xs4all.nl

Op www.pkn-noordwijk.nl zal mogelijk nog meer laatste informatie komen te staan. Houd deze in de gaten. Bij slecht weer is er een alternatief programma. Dit wordt pas op de zaterdag er voor beslist en zal dan vanaf 13.00 uur via de website en e-mail gecommuniceerd worden. Bij onduidelijkheid kan er zaterdag 10 september na 13.00 uur gebeld worden met ds. Janneke Nijboer, tel. 06-53747647.


Meditatie in beweging

Cursus n In Maria ter Zee, Zeeweg 75, gaat op woensdag 31 augustus om 19.30 uur 'Meditatie in Beweging' van start.

Deze cirkeldans nodigt uit tot ontmoeting met jezelf en de ander. Het stimuleert de verbinding tussen je denkende hoofd, je voelende lijf en de bron die je spiritualiteit voedt. De serie bestaat uit vier woensdagavonden en de kosten bedragen € 32,-.

De avonden worden geleid door Marjan van Huet, voor wie dans haar grootste passie is. Na de opleiding bij de Stichting Sacred Dance Nederland weet zij hoe door het steeds herhalen van danspatronen een meditatieve sfeer ontstaat. Bij dit alles staan ontspanning en plezier voorop.

Serie 4 is op woensdag 31 augustus, 14 en 28 september en 12 oktober. Serie 5 is op woensdag 26 oktober, 9 en 23 november en 7 december. Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten zijn € 32,- per serie.


Meer informatie over deze bijeenkomsten bij Tiny van Westerop, info@mariaterzee of tel. 3612590. Zie voor het volledige programma www.mariaterzee.nl