Bovengronds parkeren lijkt de kracht om consumenten te verleiden tot een rondje Kerkstraat. | Foto: Wim Siemerkink
Bovengronds parkeren lijkt de kracht om consumenten te verleiden tot een rondje Kerkstraat. | Foto: Wim Siemerkink Foto: Wim Siemerink

Gemeenteraad wil nu snel de tweede supermarkt realiseren

Moties n In de gemeenteraad werden twee moties ingediend, waarvan de een voor wat meer discussie zorgde dan de ander.

PvdA/GL diende de motie eerder in die nu pas kon worden behandeld. In de motie wordt voorgesteld toch nog eens te proberen bij de ontwikkeling van een tweede supermarkt in de Kerkstraat hoek Bronckhorststraat ondergronds parkeren te realiseren.

De heer Koppel legde de collega's nog eens uit dat er nog steeds bezwaren zijn tegen dit plan, met name bij de Oude Dorpskern. Ook de verkeersveiligheid is nog onderwerp van de discussie. Koppel brak nu het onderwerp opnieuw open met het voorstel om de NUON gelden in te zetten en de ontwikkelaar op kosten van de gemeenschap een parkeerkelder aan te bieden, maar waarbij dan extra sociale woningbouw moet worden gerealiseerd via een laag op het gebouw. Arjan van den Akker (PUUR) reageerde met ongeloof in zijn stem: 'We hebben dit voorstel nu voor de vijfde keer langs zien komen. Het is duidelijk dat dit plan voldoet aan alle geldende voorwaarden. Wilt u nu de wethouder opnieuw terug sturen, met de wetenschap vooraf dat de ontwikkelaar slechts dit plan en niets anders wil realiseren?

Alkemade (CDA) bleef koel en zakelijk: 'Het past binnen het bestemmingsplan. Welstand is akkoord. Direct omwonenden willen zeker geen extra laag. Kerkstraat winkeliers vragen om daadkracht'. Hij had veel begrip voor het argument dat ondergronds parkeren geen extra omzet zou genereren bij andere winkels in de Kerkstraat. Duijndam (VVD) had dezelfde argumenten en stelde vast dat er heel veel mensen nu juist blij worden van dit voorstel.

Wethouder Bakker bevestigde nog eens de visie van de ontwikkelaar, die de kracht van het op maaiveld parkeren als uitgangspunt neemt. Koppel sprak nog weifelend van een historische vergissing maar bleef met zijn partij een roepende in de woestijn.

Ombudsman

Ook het CDA en D66 kwamen samen met een motie, met het voorstel mee te doen met een pilot in Teylingen betreffende lokale of regionale ombudsman. De invoering van de Wmo heeft zowel landelijk als lokaal voor een enorme omslag gezorgd. En er zijn regelmatig klachten te beluisteren. In zo'n geval kan men wel bezwaar aantekenen. Via de gemeente, de zorgverlener, de ISD of zelfs de rechter. Maar de wegen daar naar toe zijn voor veel mensen onduidelijk te omslachtig of te duur.

Veel gemeenten in het land kennen inmiddels een gemeentelijke zorg-ombudsman. In Teylingen loopt nu dus een proef. D66 en CDA willen dat Noordwijk snel mee gaat doen in deze pilot. Een ombudsman zou een vertrouwde instantie kunnen zijn waar mensen die verstrengeld raken in het wirwar van reeds bestaande instanties, een laagdrempelige mogelijkheid hebben hun klachten te deponeren.

Geen steun

Het CDA maakte hun visie duidelijk: 'we zitten met de Wmo nog steeds in een leerfase. We constateren dat er nog geen natuurlijke manier is die mensen rechtstreeks op de goede weg helpt. Een ombudsman is een naam die vertrouwen wekt'. D66 vond dat een juiste omgang met de bewoners, die klachten hebben over de uitvoering of mogelijk het uitblijven van zorg, een serieuze benadering verdient en een ombudsman zou daarin een taak kunnen vervullen. De beide partijen vonden echter nauwelijks steun bij de raad.

PvdA/GL en Puur wilden afwachtend en slechts kijken naar Teylingen en vonden daarbij wethouder Fles aan hun kant. Mevrouw Fles erkende het woud aan instanties, maar vond niet dat burgers in de steek gelaten werden. Zij wees nadrukkelijk richting de Noordwijkse Wmo adviesraad die in voorkomende gevallen gevraagd en ongevraagd zou moeten ingrijpen. En ze raadde de motie af. CDA sputterde bij monde van Lenie Zoetendaal nog even tegen: ''Jammer dat u zich zo opstelt. Want geloof me, de Noordwijkers weten de weg nauwelijks te vinden. Vooral die Noordwijkers die nu geen zorg krijgen, maar die dit wel hadden moeten hebben'.