Directeur Willem van Duijn wil snel en betaalbaar bouwen  voor woningzoekenden. | Foto: Wim Siemerink
Directeur Willem van Duijn wil snel en betaalbaar bouwen voor woningzoekenden. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Nieuwe koers voor NWS

n Betaalbaar wonen hoog op de agenda

wonen n De Noordwijkse woonagenda komt nog een keer terug op de agenda van de gemeenteraad. Hoewel de partijen zich positief uitlieten bleek er uiteindelijk nog onvoldoende waarborg voor voldoende sociale huurwoningen.

Noordwijk kent met slechts 19% sociale huurwoningen een grote achterstand. En hoewel er mondjesmaat wat aan gedaan wordt, is vriend en vijand het erover eens dat er haast gemaakt moet worden met het inlopen van de achterstand. De gemeente Noordwijk moet hierin nauw samen werken met de Noordwijkse Woningstichting, waar voormalig wethouder van Katwijk, Willem van Duijn nieuwe directeur-bestuurder is. We spraken met hem in zijn kantoor aan de van Panhuysstraat.

Andere koers

Het lijkt erop dat er met de komst van Willem van Duijn ook een andere koers wordt gevaren door de NWS. Van Duijn lanceerde onlangs plannen om weer volop te gaan bouwen, waarvoor een aantal huurwoningen bij vrij komen zullen worden verkocht om met de opbrengst daarvan een nog groter aantal goedkopere huurwoningen terug te bouwen, speciaal voor Noordwijkers.

Deze maand lanceerde van Duijn de concrete doelen die door NWS zijn gesteld. Allereerst wil men de bestaande woningvoorraad betaalbaar en heel breed bereikbaar houden. Daartoe zullen de huurprijzen in voorkomende gevallen naar beneden worden bijgesteld. Daarnaast wil men voortvarend aan de slag aan het Rederijkersplein en op het Wantveld. Bovendien is er plots de mogelijkheid tot uitbreiden van de sociale huurvoorraad op de plek van de sporthal. Het lijkt er dus op dat er eindelijk weer gebouwd wordt voor Noordwijkse woningzoekenden met een wat kleinere portemonnee. Want via lokaal maatwerk wordt de nieuwbouw van sociale huurwoningen niet meer regionaal maar eerst aan Noordwijkers aangeboden.

Mondjes maat

Maar het gaat mondjesmaat met maximaal 40 tot 50 woningen per jaar. Dus het zal allemaal niet zo snel verwezenlijkt zijn als dat velen mogelijk verwachten. Want de plannen voor Wantveld en Northgohal moeten nog worden gemaakt waarna de verschillende procedures ook nog veel tijd vergen.

Een goed bericht is er over de 40 huurwoningen in Offem Zuid,door de gemeente gepland in 2021. De ontwikkelaars, Van Rhijnbouw en BPD, willen meewerken om de bouw naar 2017 of 2018 te halen. Ook de NWS doet daar graag aan mee.

Dat er niet alleen voor Noordwijkers kan worden gebouwd is ook duidelijk. Allereerst zijn er de provinciale voorwaarden. Daarnaast is ook Noordwijk verplicht jaarlijks een behoorlijk aantal statushouders van woonruimte te voorzien.

Optimistisch

Toch is van Duijn zeer optimistisch. En heeft daarbij een droom waar te maken. Hij ziet namelijk toekomst in het samenvoegen van de diverse leeftijdsgroepen op de genoemde locaties. Maar dan wel in een gecreƫerde omgeving waarin zij elkaar kunnen ondersteunen. Daartoe zijn levensloopbestendige woningen noodzaak, die bovendien op een duurzame manier worden ontwikkeld. En in dit verband loopt duurzaamheid dan parallel aan goedkoper wat de woonlasten betreft.

Een belangrijke taak daarnaast is de doorstroming binnen de sociale huurwoningen op gang te brengen, zodat er efficiƫnt gebruik kan worden gemaakt van beschikbare woonruimte. Samen met de gemeente hoopt de NWS de bereidheid om te verhuizen nu heel snel een impuls te kunnen geven.