Het voormalig schoolgebouw moet, als het aan het college ligt, ruimte gaan bieden aan statushouders.
Het voormalig schoolgebouw moet, als het aan het college ligt, ruimte gaan bieden aan statushouders. Foto: Wim Siemerink

Bewoners Uitvaltij woedend over gebrekkige informatie

boos n Uiterlijk ben ik misschien kalm maar van binnen kook ik van woede', klonk het luid door de Noordwijkse raadzaal.

Tijdens de raadsvergadering maakten omwonenden van het schoolgebouw aan Uitvaltij gebruik van recht tot inspreken. Hun woordvoerder uitte zich wantrouwend richting college. De oorzaak is de procedure rond mogelijke tijdelijke huisvesting van statushouders in het gebouw. Vanuit krantenpublicaties was omwonenden duidelijk geworden dat er een onderzoek gaat plaatsvinden tot het huisvesten van statushouders in de school. De woordvoerder verwoordde het wantrouwen: 'Wij hebben het gevoel dat het besluit de statushouders hier te vestigen eigenlijk al is genomen en wij niet in de gelegenheid worden gesteld hierover gehoord te worden'. Eenzelfde wantrouwen over het tijdstip waarop de omwonenden mogelijk nadere informatie zouden krijgen: 'Juist in de vakantieperiode. Misschien een bewuste keuze om het risico op bezwaren en kritische vragen van bewoners te minimaliseren?"

Brandbrief

De ongeruste omwonenden vinden dat ze het recht hebben vroegtijdig in het besluitvormingsproces te worden betrokken. Zij hebben op 29 juni een brandbrief geschreven aan het college, omdat een ambtenaar desgevraagd had gezegd dat het slechts om onderzoek ging, terwijl er kort daarna allerlei bouwactiviteiten werden waargenomen. Hierbij werden onder andere sanitaire voorzieningen gerealiseerd. Deze brandbrief bleek aanleiding tot onverwacht snel handelen van het college. Nog dezelfde dag werd door de burgemeester een antwoordbrief ondertekend waarin werd toegegeven dat er dingen niet goed waren gegaan en de gemeente excuses aanbood. Daarin werd ook verklaard dat het aanbrengen van douches niets te maken had met het huisvesten van statushouders, maar dat dit was in het kader van anti-kraak. Het college geeft daarin ook ruiterlijk toe dat dit in de onderzoeksperiode nooit had mogen gebeuren.

Toeval

Het college kondigt in de brief bovendien aan dat er bij toeval op korte termijn aan het schoolgebouw reguliere onderhoudswerkzaamheden zullen plaatsvinden, die echter niets van doen zouden hebben met mogelijk huisvesting van statushouders. Het zou reparaties van lekkende daken en schilderwerk betreffen. De omwonenden willen echter meer openheid en menen recht van spreken te hebben, want in oktober 2015 nam de gemeenteraad het raadsvoorstel over statushouders aan waarin staat dat inwoners geïnformeerd dienen te worden over uitkomsten en consequenties. Om vooral draagvlak bij hen te peilen. En de uitkomsten opnieuw en expliciet ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

Vage antwoorden

De omwonenden maken een dag later nog eens nadrukkelijk duidelijk dat ze voor de zomer nog overleg willen met het college, omdat men zich ergert aan de vage antwoorden. Zij verlangen een gedegen procedure zoals door de gemeenteraad was afgedwongen. Zij zeggen nadrukkelijk aan de voorkant mee te willen denken en vooral ook mee te willen doen. Er zijn veel vragen bij omwonenden. Bijvoorbeeld over het gebruik van het schoolplein voor spelende kinderen uit de wijk. En of het om gezinnen of alleenstaanden gaat, zoals ze ook denken aan gemengde bestemming, voor statushouders en Noordwijkse starters. Een van hen verwoord het zo: 'Nu is er geen enkele ruimte voor overleg en creëert het college weerstand bij omwonenden omdat we hen steeds weer betrappen op onjuistheden'. In een reactie laat wethouder Fles weten dat er geen sprake zou zijn van onjuistheden, maar dat bewoners andere verwachtingen hebben. Zij ontkent dat het definitief huisvesten van statushouders al wordt voorbereid, maar erkent wel een onjuiste interne afstemming. Nu vindt er slechts een bouwtechnisch onderzoek plaats. De wethouder tot slot: 'Wij maken graag afspraken met omwonenden zodat een en ander goed zal verlopen en dat de statushouders zich welkom voelen'.