Willeke Smits verzorgt één van de concerten in de Zomerserie. | Foto: PR
Willeke Smits verzorgt één van de concerten in de Zomerserie. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Zomerserie in Oude Jeroen weer van start

n Vrouwen op het Knipscheer-orgel

Zomerserie n Op donderdagavond 14 juli vindt het eerste concert plaats in een serie van zes orgelconcerten op het Knipscheer-orgel in de Oude Jeroenskerk met op het vijfde concert een uitstapje naar de Maarschalkerweerdorgels in de R.K. Jeroenskerk.

In de 79-jarige Zomerserie staan voor het eerst twee vrouwen op het programma. En ze bijten ook nog eens het spits af. Daarmee wordt nog maar eens aangetoond dat orgelmuziek niet alleen is voor mannen door mannen, maar dat vrouwen, hoewel minder in aantal, artistiek absoluut gelijkwaardig aan hen zijn.
Marie-Claire Alain heeft in Willeke Smits en Una Cintina volwaardige navolgers. Maar ook de mannelijke solisten van dit jaar mogen er zijn. Geerten van de Wetering en Matthias Havinga zijn ondanks hun jeugd al lang gevestigde namen en Bert den Hertog is een specialist op het gebied van Franse orgelmuziek. Hij verzorgt het concert op het Maarschalkerweerd-orgel in de R.K. St. Jeroenskerk. Het slotconcert van de serie wordt natuurlijk weer stralend vuurwerk van Jaco van Leeuwen, vaste bespeler van het Knipscheer-orgel.
Willeke Smits neemt het eerste concert voor haar rekening. Willeke studeerde orgel (bij Kees van Houten en Reitze Smits), kerkmuziek (bij Bernard Winsemius) en koordirectie (bij Krijn Koetsveld) aan het Utrechts Conservatorium. Ze heeft een bloeiende concertpraktijk waarin een uitdagende programmering centraal staat. Daarnaast is ze cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het monumentale Ruprecht-orgel bespeelt.
Zij speelt werken van o.a. J.S. Bach, Reger en Grieg (Holbergsuite) en een speciaal voor haar geschreven stuk door Ad Wammes: Happiness, tevens de naam van een vrolijke CD van haar die onlangs is uitgekomen..
Het spel van de organisten is ook visueel te volgen dank zij de videobeelden op een groot scherm.

De toegangsprijs bedraagt € 7,-. Vrienden en hun introducés betalen € 5,-.Na afloop van het concert wordt nagepraat onder het genot van een drankje.


Bod Noordwijkse Woningstichting voor prestatieafspraken

woningbouw n Beginnen met de bouw aan het Rederijkersplein en het ontwikkelen van plannen voor de locaties Offem-Zuid, Wantveld en de huidige plek van de Northgohal. Die concrete doelen stelt de Noordwijkse Woningstichting (NWS) zich voor 2017. De corporatie wil voortvarend werken aan de uitbreiding van haar bezit en de bestaande woningvoorraad betaalbaar en bereikbaar houden voor een zo breed mogelijke groep woningzoekenden.

De maatregelen staan in het 'bod' dat de NWS aan de gemeente Noordwijk en de Stichting Huurdersbelangen (SHN) voorlegt en dat uiteindelijk voor 1 december moet uitmonden in prestatieafspraken. De basis voor het bod wordt gevormd door de gemeentelijke Woonagenda, het ondernemingsplan en de voorraadvisie van de NWS. De corporatie, gemeente en huurdersvertegenwoordiging trekken daarbij gezamenlijk op. Er is feitelijk sprake van een coproductie.

"We zien als partners de noodzaak om in Noordwijk snel meer sociale huurwoningen te bouwen'', zegt directeur/bestuurder Willem van Duijn van de NWS. "Dat moet niet alleen blijken uit goede intenties op papier, we moeten ook daadwerkelijk aan de slag. Als zich snel kansen voordoen – zoals nu bijvoorbeeld op het terrein van de Northgohal - wil onze corporatie dat oppakken. De Noordwijkers vragen dat ook van ons: plannen zijn mooi, maar ga bouwen. De medewerking en steun van de gemeente is daarbij essentieel.''

Het bod geldt in principe voor 2017, waarbij de opdrachten zo concreet mogelijk worden verwoord. Maar daarnaast wordt ook de lijn voor de middellange (vier jaar) en lange termijn (tien jaar) uitgezet. Het gaat daarbij over onderwerpen als beschikbaarheid en de omvang van de sociale voorraad, de betaalbaarheid, de kwaliteit en duurzaamheid. Ook de huisvesting van specifieke groepen als starters, senioren en statushouders, de samenwerking met relevante partners op het gebied van de volkshuisvesting en de financiële haalbaarheid van de plannen komen aan bod.

De NWS maakt er geen geheim van dat zij tot 2030 duizend sociale huurwoningen wil bouwen. Om de bestaande voorraad betaalbaar te houden, worden de huurprijzen van een groot aantal woningen verlaagd zodra ze vrijkomen. Zo moet uiteindelijk zeventig procent van de huizen van de NWS onder de grens van de huurtoeslag vallen. In samenwerking met de gemeente wordt verder gewerkt aan plannen om de doorstroming te bevorderen en 'scheefwonen' (in dit geval: met een te hoog inkomen wonen in een relatief goedkope woning) tegen te gaan.

De NWS investeert volgens het bod jaarlijks 500.000 euro in het duurzamer maken van haar woningen. Uiterlijk in 2020 moet het totale bezit gemiddeld energielabel B hebben. Bekeken wordt welke wooncomplexen kunnen worden aangepast aan de zorgbehoeften van senioren. Voor onderhoud is de komende periode jaarlijks gemiddeld 2,8 miljoen euro gereserveerd. Om specifieke groepen woningzoekenden als starters en statushouders te bedienen, wordt onderzocht of tijdelijke nieuwbouw mogelijk is.