Wethouder Barnhoorn, leerling Martin van Delft en Ed Zwart van Van der Wiel Bouw knipten ieder een lint door. | Foto: Joke van der Zanden.
Wethouder Barnhoorn, leerling Martin van Delft en Ed Zwart van Van der Wiel Bouw knipten ieder een lint door. | Foto: Joke van der Zanden. Foto: Joke van der Zanden

Bouwend Nederland laat jeugd kennismaken met bouwsector

vakwerk n Leerlingen VSO Het Duin bouwden met hulp van Noordwijkse bouwbedrijven Alkemade, Van der Niet en Van der Wiel Bouw een fietsenstalling. Voor de leerlingen van De Schapendel hebben de bouwbedrijven gezorgd dat zij hun eigen kruk in elkaar konden timmeren en schilderen. Het is een initiatief van Bouwend Nederland 'Adopteer een school' en werk samen aan een project.

Door: Joke van der Zanden

Op de laatste schooldag was het voor de groepen 5, 6, 7 en 8 feest op de VSO Het Duin en op Basisschool de Schapendel. Wethouder Pieter Jan Barnhoorn kwam de resultaten van hun bouwproject bekijken en openen. De zelfgemaakte en geverfde krukken bij de Schapendel waren een lust voor het oog. Daarna kwamen de leerlingen met juf Marion kijken hoe bij VSO de fietsenstalling werd geopend. Ed Zwart, directeur van Van der Wiel Bouw en zelf ook via Bouwend Nederland in de bouw terecht gekomen, loopt over van enthousiasme. "Het was een project van zes vrijdagen. Iedere week kwam een vakman naar de scholen. Een metselaar, timmerman, stratenmaker of een elektricien kwam een en ander uitleggen. De leerlingen van De Schapendel varieerden van 8 tot 12 jaar. Bij de VSO waren ze 18 jaar oud. Veel bedrijven in de regio sponsorden materialen. We hebben zo'n mooi vak en willen de jongeren daarmee graag laten kennismaken," aldus Ed. De fietsenstalling bij de VSO werd gebouwd door Jasper v.d. Ploeg, Willem Nijgh, Martin van Delft en Arie de Ruiter en Britt Barends hielp stenen sjouwen.

Na de officiƫle toespraakjes, wilde Martin van de VSO ook nog even het woord. Hij pakte zijn telefoon en las een keurig bedankwoord voor. Daarna was er koffie met gebak voor alle aanwezigen en kon de vakantie beginnen.