De zomereditie van Bollenstreek.info werd gepresenteerd op het eiland Koudenhoorn. | Foto: Sven van der Vlugt
De zomereditie van Bollenstreek.info werd gepresenteerd op het eiland Koudenhoorn. | Foto: Sven van der Vlugt Foto: Cor de Mooy

Zomereditie van Bollenstreek.info gepresenteerd in Koudenhoorn

toerisme n Het recreatie-eiland Koudenhoorn, met haar paviljoen en de historische salonboot Heere Schouten was het decor voor de presentatie van het zomernummer van Bollenstreek.info. Uit handen van uitgever Dirk Bouman kreeg de Teylingse wethouder Kees van Velzen het eerste exemplaar uitgereikt.

'Water' is de rode draad van de zomereditie van Bollenstreek.info, de recreatiekrant die Uitgeverij Verhagen twee keer per jaar uitgeeft in samenwerking met de VVV's en Citymarketeers van Leiden, Katwijk, Teylingen, Hillegom, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout.

Er is nogal wat water in de Bollenstreek: de Kagerplassen, de Leidse grachten, het Comomeer, de Ringvaart én de zee natuurlijk. In het blad vind je de mooiste plekjes aan het water in de Bollenstreek en een uitgebreide kaart waarin ook het sloepennetwerk in de regio is opgenomen. Natuurlijk ontbreken ook de talloze evenementen en activiteiten in de verschillende plaatsen niet, want deze zomer is er van alles te doen en te beleven in de Bollenstreek! De uitgebreide evenementenagenda in Bollenstreek.info is uw gids voor grote en kleine activiteiten en uw wegwijzer als je op zoek bent naar rustige plekjes, mooie natuur of de gezellige centra van de dorpen in de Bollenstreek. Meer dan elkaar beconcurreren vullen de plaatsen elkaar aan, en zo biedt de Bollenstreek iets voor iedereen.
"We zijn blij met dit blad en met de samenwerking", aldus Dirk Bouman. "En we merken dat het voorziet in een behoefte. Regelmatig vragen verspreidpunten om extra exemplaren." Ook wethouder Van Velzen roemde de samenwerking tussen alle partijen: "De Bollenstreek heeft zoveel moois te bieden. Het is goed om dan ook mét elkaar naar buiten te treden."

Deze week wordt Bollenstreek.info huis-aan-huis verspreid. Daarnaast zijn er ruim 400 verspreidpunten.


Het ondernemersfonds aanleiding tot een brede discussie

fonds n Noordwijk wil een ondernemersfonds. Niet uniek want in omliggende gemeente werd hiertoe al eerder werd besloten.

Maar net als elders blijkt het aanleiding tot discussie, want er zijn ondernemers die de verplichte deelname ongewenst vinden. Maar volgens NOV-voorzitter van Wijk is na een zorgvuldig proces vastgesteld dat er meer dan voldoende draagvlak voor is. Daarom is er een aanvraag ingediend bij het college van B en W. Het fonds komt er dus in samenwerking met de gemeente Noordwijk. Daartoe moet een convenant worden gesloten. Daarin staat duidelijk dat dit een periode van drie jaar betreft. Men schat de opbrengst op € 350 000,- en verwacht een oppepper aan het economisch klimaat in Noordwijk te kunnen realiseren.

Naast het besluit over het ondernemersfonds is er het plan tot een Ontwikkelings- en Innovatiefonds. Ook dit fonds moet de Noordwijkse economie een push geven. De Gemeente Noordwijk zal jaarlijks € 100.000 storten. Dit fonds wordt verbonden aan het Ondernemersfonds, zodat cofinanciering van projecten daadwerkelijk plaatsvindt.

Tijdens de commissievergadering kreeg dit voorstel van wethouder Barnhoorn direct de steun van PvdA/GL. 'Ondernemers kunnen het niet alleen', stelde Lambregts vast. Die zag een regierol voor de wethouder weggelegd en waarschuwde dat het aanjagen van de economie veel tijd zou vergen. Arjan van den Akker (PUUR) stelde vast dat er nationaal al een dergelijk fonds bestaat en zag hier lokaal versus nationaal. In de discussie stelde wethouder Barnhoorn dat hij als aanjager wilde fungeren maar geen actieve rol zag voor de gemeente, maar dat de NOV de hoofdrol zou moeten vervullen.

Daarop bevestigde voorzitter Cees van Wijk dat voor een vitaal en pro-actief ondernemersklimaat de combinatie van Ondernemersfonds en Innovatiefonds een goede start waarborgt. 'Nu niets doen is geen goed idee', merkte van Wijk op. Lambregts had de slotopmerking. Dat je het via belasting regelt is wel pikant,maar laten we het zien als een kans en niet als een bedreiging'.


Lambregts (PvdA/GL) over het innovatiefonds: 'Zie het als een kans, niet als een bedreiging.' | Foto archief Wim Siemerink