De Northgo Sporthal moet gaan wijken voor woningen. | Foto: Wim Siemerink
De Northgo Sporthal moet gaan wijken voor woningen. | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Van Bockhove bepleit soepele toepassing van parkeernorm

Raad n Bouwplannen beheersen de Noordwijkse politiek. De komende jaren moet er veel gaan gebeuren. Om de ontstane achterstand snel in te lopen.

Heel concreet is inmiddels de Losplaatskade en omgeving. Op de voormalige gemeentewerf aan de Losplaatsweg verrijst een hele nieuwe woonwijk. En op het terrein aan de overkant komen 11 woningen. En dan is er de herontwikkeling van het voormalig postkantoor, bekend als plan Sedos. Omdat er onverwacht sprake is van een woonlaag extra maken omwonenden hierbij bezwaar tegen de bouwhoogte. Sedos werd dringend verzocht om een laagje extra te bouwen. Want 'Hoger is mooier' vindt, tot verrassing van vriend en vijand, de welstandscommissie. Van omwonenden kwam er kritiek op de gehanteerde parkeervoorwaarden.
Van Bockhove (LSNZ) sprak in de commissie van een goed plan maar herkende het meten met 2 maten betreffende parkeren. Met name in de Ruyterstraat zouden burgers ernstig gedupeerd zijn door het strak hanteren van de regels die nu bij Sedos heel soepel worden toegepast. Hij pleitte nadrukkelijk voor dezelfde soepelheid bij alle bouwplannen.
PvdA/GL, Puur en CDA wilden het plan wel een kans geven maar de mogelijke bezwaren vanuit de burgerij serieus nemen. De raad debatteerde zeer uitgebreid en besloot uiteindelijk in meerderheid tot ter visie legging. Waardoor het nu aan de Noordwijkers is om gebruik te maken van de mogelijkheid om hierop een zienswijze in te dienen.


Sporthalterrein

Veel minder concreet maar wel heel actueel zijn gewenste bouwplannen na sloop van de Northgo-Sporthal. Waarbij mogelijk een nieuwe aanpak komt omschreven in de nog aan te nemen 'verordening beheer woningvoorraad Noordwijk 2016'. Daar zouden mogelijkheden zijn om iets te doen aan de grote achterstand die er is aan sociale huurwoningen, betaalbare koopwoningen en levensloopbestendige woonruimtes voor onze eigen inwoners.

Aan de Huis ter Duinstraat, rond voormalig Huize Corrie, gaat er nu eindelijk iets gebeuren met het plan Burgland. Er is een gewijzigd plan voor de bouw van 8 in plaats van 10 woningen. Met garageboxen op maaiveld in plaats van een parkeerkelder. Dit plan Is inmiddels besproken met omwonenden die geen bezwaren zien. Inmiddels zijnde woningen grotendeels verkocht. De planning is nu om nog vóór de bouwvakvakantie te gaan slopen en direct hierna met de bouw aan te vangen.


De ondernemende strandexploitanten kregen een tegenvaller te verwerken. Zij mogen voorlopig nog geen 'niet-permanente terrasoverkappingen' gaan bouwen. Hun gasten op het buitenterras beschutten tegen de overvloedige regen, wordt er niet makkelijker op. Het college is namelijk niet van zins de motie "geef hedendaagse terrasoverkappingen een kans", ooit ingediend door VVD, CDA en Noordwijk Zelfstandig, uit te voeren naar de inzichten van de paviljoenhouders. De wethouder is de mening toegedaan dat het gevaar bestaat dat tijdelijke overkappingen uit gaan groeien tot permanente overkappingen en dus een uitbreiding de binnenruimte worden. Er blijven wel mogelijkheden voor creativiteit. Als iemand een concreet plan heeft kan dit in de vorm van een principeverzoek worden ingediend en waarna wordt bekeken of dit toelaatbaar is.


Shameplek

Een shameplek aan de Kon. Astridboulevard is zonder twijfel Hotel Sonnevanck. Een doorn in het oog van vele Noordwijkers. Brandweereisen dwongen tot sluiting van het hotel, wat snel verpauperde. De eigenaresse wil herontwikkelen en ziet kansen in appartementenbouw. Zij heeft het college verzocht om medewerking te verlenen aan een wijziging van de bestemming van horeca naar wonen. Het college gaat daar niet aan meewerken omdat het gebied juist is aangewezen als voorkeurslocatie om hotels te behouden. Sonnevanck is bovendien een hotel in het 3-sterren segment waardoor het niet zonder meer voor een bestemmingswijziging in aanmerking komt.