| Foto: Piet Onderwater
| Foto: Piet Onderwater Foto: Cor de Mooy

Kruis op RK Jeroen staat weer recht

Kruis n Ongetwijfeld weet iedere rechtgeaarde Noordwijker nog dat de Katholieke st. Jeroenstoren in 2002 in de steigers stond en compleet is gerestaureerd.

De toren stond op instorten en moest onmiddellijk worden gesloopt.

Door snel in te grijpen met tijdelijke steunmaatregelen en vele acties om het geld bij elkaar te brengen is dat gelukkig verhinderd en is de toren weer in oude luister hersteld.

Ondanks verwoede pogingen toentertijd, is het echter nooit gelukt, het vernieuwde kruis, geschonken door bisschop Monseigneur van Luyn, recht op de torenspits te krijgen.

Het kruis stond duidelijk ver uit het lood.

Enige tijd geleden was er een storing in de verlichting van het kruis en moesten er enige vernieuwingen worden aangebracht. Hiervoor is de hulp ingeroepen van Kees van Schie van het gelijknamige kraanbedrijf. Deze bood spontaan aan om pro Deo een poging te wagen om deze situatie op te lossen.

Op bijna zestig meter hoogte is gewerkt vanuit een stalen bak. De stalen constructie aan de voet van het kruis is doorgeslepen en – na het rechtzetten van het kruis – weer aan elkaar gelast. Met recht een huzarenstukje.

De verlichting doet het ook weer als vanouds, zodat de toren weer als een baken tot in de verre omtrek te zien is.