Op de Koningin Wilheldmina Boulevard is begonnen met het carven van zandsculpturen. | Foto: Tiny van der Zanden
Op de Koningin Wilheldmina Boulevard is begonnen met het carven van zandsculpturen. | Foto: Tiny van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Beelden van zand op de boulevard

maaszandbeelden n Op de Koningin Wilhelmina Boulevard wordt in het kader van 150 jaar Badplaats van 30 juni tot en met 6 juli, door 5 professionele Russische kunstenaars van de World Sand Sculpting Academy (WSSA) gewerkt aan de zanderige kunstwerken.

Door Joke van der Zanden

De kunstwerken zijn bestand tegen het Noordwijkse weer en zijn tot 14 augustus te bezichtigen.

Donderdag 7 juli opent wethouder Pieter Jan Barnhoorn om 16.30 uur het Zandsculpturen Festival. Ieder kunstwerk wordt gemaakt van 20.000 kilogram sculptuurzand.

Maaszand

Het ideale sculptuurzand haalt men uit de Maas. Het zand is met het rivierwater meegevoerd uit de Alpen. Het zijn geen ronde zandkorrels, waar wij op strand onze zandkastelen van bouwen, maar zanddobbelsteentjes van verschillende afmetingen. Het zand wordt uitgesneden met metseltroffels, scheppen, aardappelschilmesjes, rietjes etc. Dat wordt 'carven' genoemd. Er wordt ondanks de regen ook gewerkt met een plantenspuit. Als de sculptuur klaar is vergt hij geen onderhoud meer. De mensen vormen het grootste gevaar. Men heeft vaak de neiging om even te voelen aan de sculpturen. Dat is niet de bedoeling.

"Tijdens dit Zandsculpturen Festival zullen de replica van de oude badkoets en de Noordwijk Monskey op de boulevard aanwezig zijn zodat iedereen zijn eigen foto of selfie kan maken. Door financiële steun van de gemeente en vele sponsoren is dit Zandsculpturen Festival mogelijk gemaakt", aldus Marjolijn van der Jagt.


Tandartsenpraktijk Bonnikeplein is verhuisd

Mondzorg n Tandartsenpraktijk Bonnikeplein is onlangs verhuisd naar Bonninkeplein 1 in het Vinkeveld. Deze nieuwe locatie ligt drie deuren van de oude praktijk en is een stuk groter. Hier kunnen patiënten terecht voor diverse specialismen op het gebied van mondzorg.

Guan Ho werkt al 15 jaar als tandarts op het Bonnikeplein. Al negen jaar was het zijn wens om naar deze nieuwe locatie te verhuizen. Eind vorig jaar kreeg hij bericht van de gemeente over de mogelijkheden hiervoor. Eerst heeft hij de binnenkant van het gebouw volledig laten verbouwen. Sinds kort is de nieuwe praktijk open.


tandarts Ho wilde naar deze locatie, omdat hij graag alle zorg onder één dak wil kunnen bieden. Dat is fijner voor patiënten en makkelijker in de samenwerking tussen de specialisten, volgens Ho.

Eén adres

Mensen worden ouder en behouden toch steeds langer hun gebit. Deze mensen hebben meer vormen van gespecialiseerde mondzorg nodig. Vooral voor ouderen is het van belang dat ze daarvoor op één locatie terecht kunnen," vertelt hij.

Op de nieuwe locatie werken twee tandartsen, twee mondhygiënisten, een implantoloog en een endodontologe. Na de zomer komen er nog een tandarts en tandprotheticus bij.

"Als tandarts moet je niet willen proberen om alles goed zelf te kunnen doen. Ik denk dat je beter met goede specialisten kunt gaan samenwerken. Door samen op deze locatie te werken wordt de communicatie tussen de specialisten makkelijker en nog beter," aldus de tandarts.


De ruimte is van binnen helemaal opnieuw ingedeeld, waarbij de specialisten elkaar makkelijk kunnen bereiken. Er wordt gebruik gemaakt van de meest moderne apparatuur. De inrichting van de wachtkamer is ook belangrijk.

"Ik wil een wil een open, luchtige ruimte, die tegelijkertijd gezelligheid uitstraalt," zegt hij. Guan Ho is blij met de nieuwe praktijk, waar hij met plezier werkt en voldoende aandacht aan zijn patiënten kan geven. "Want dat is het belangrijkste", vindt hij.

Guan Ho in zijn nieuwe praktijk. | Foto: Isabelle Groenstege