De duurzaamheidsspecialisten in overleg. | Foto: Joke van der Zanden
De duurzaamheidsspecialisten in overleg. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Noordwijk gaat voor duurzaam

duurzaam n Iedereen kan energie besparen en de gemeente Noordwijk geeft hierin het goede voorbeeld. Niet alleen op het gemeentehuis is men goed bezig maar ook grote kantoorpanden worden aangepakt.

Door Joke van der Zanden

"Als duurzaamheidswethouder presenteer ik vandaag het kantorenproject voor Noordwijk en omgeving. Ook Noordwijk zet zich in om zo energie neutraal mogelijk te worden. We zijn gestart om de lampen in de raadzaal te vervangen door ledlampen met dezelfde lichtopbrengst. Bijna niemand heeft die aanpassing gemerkt. De raadzaal was bloedheet en deze ledlampen geven veel minder warmte af. Zo gaan we het hele gemeentehuis door om op veel plekken zo veel mogelijk energie te besparen. Er is een slimme energiemeter geplaats waardoor je het gebruik inzichtelijk maakt. In de loop der jaren komen er waarschijnlijk zonnepanelen op de daken. Het monumentale gebouw is nog voorzien van oud enkel glas. Dit glas mag alleen vervangen worden door Ruysdaelglas en dat is een kostbare zaak. Dit soort investeringen kun je over een aantal jaren spreiden", aldus wethouder Fles.

Kantoorpanden

"De Wet Milieubeheer schrijft voor dat bedrijven en instellingen bepaalde energiebesparende maatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen moeten nemen. Er zijn nog subsidieregelingen. De gemeente moet hierop handhaven. De gemeente handhaaft nog niet maar gaat eigenaren van 10 grote gebouwen in Noordwijk helpen om die maatregelen te realiseren," aldus Joas van den Berg, duurzaamheidscoördinator van de gemeente. "Wij doen deze actie samen met adviesbureau EIT en de Omgevingsdienst West Holland".

"Verduurzamen kost geen geld maar levert veel geld op. In oktober start er een landelijke campagne voor tochtteckels. Als je die bij de ramen legt scheelt dat al een stuk. Een slimme energiemeter helpt direct en geeft inzicht. Het regelmatig draaien aan de thermostaat kost veel energie. Als je de thermostaat van de verwarming éénmaal goed instelt en zo laat staan gebruik je al minder energie," legt mevrouw Putman van de Noordwijkse adviesraad Natuur en Milieu uit.