Bas Brekelmans: ‘De gehele Bollenstreek heeft kansen als ‘the Space to be’.  | Foto en tekst: Wim Siemerink
Bas Brekelmans: ‘De gehele Bollenstreek heeft kansen als ‘the Space to be’. | Foto en tekst: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Galileo Reference Centre moet snel operationeel zijn

Ruimtevaart n Nederland krijgt nu definitief het internationale centrum dat zich specialiseert in hoogwaardige satellietgegevens. Met de prachtige naam het Galileo Reference Centre.

Het centrum wordt gerealiseerd op het Noordwijkse Space Business Park en is een bijzonder belangrijk onderdeel van het ambitieuze Europese satellietnavigatiesysteem Galileo. Dit wordt gerealiseerd om een veel beter gebruik van de door de satelliet verzamelde data mogelijk te maken.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft namens ons land inmiddels officieel een overeenkomst ondertekend. Zij maakte daarna bekend dat juist voor Noordwijk is gekozen omdat bij ons de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is gevestigd. Overigens wordt het project niet alleen bekostigd door Nederland maar ook door andere Europese landen die mee doen in het ruimtevaartgebeuren.

In Noordwijk werd deze beslissing met gejuich ontvangen. Politiek en ondernemend Noordwijk zien grote kansen en rekenen daarnaast op een aantrekkingskracht voor meer bedrijven in deze sfeer. Burgemeester Rijpstra sprak namens het college over ongelooflijk goed nieuws voor Nederland en natuurlijk voor Noordwijk. 'Dit soort bedrijven hebben we hard nodig om de ontwikkeling naar kennisintensieve dienstverlening in en rondom ESTEC verder te stimuleren', aldus Rijpstra. De komst van het centrum brengt natuurlijk business en werkgelegenheid met zich mee.


Veiligheid

Het Galileo Reference Centre gaat de gegevens die door satellieten worden verzameld analyseren en verwerken. Met als doel de veiligheid te garanderen voor miljoenen mensen waar het gaat om het waterpeil en overstromingen. In combinatie met het veranderende klimaat, stijging van de zeespiegel en soms ook nog bodemdaling ontstaat een groot veiligheidsrisico, zeker hier in Nederland. Maar natuurlijk in de gehele wereld.
'Preventie en risicoberekening op dit gebied moeten in ieder geval hoger op de internationale agenda komen te staan', bepleitte minister Schulz al eerder. Zij is overtuigd dat hiermee in de toekomst mensenlevens kunnen worden gered en dat heel veel hoge kosten kunnen worden voorkomen. Straks kan hier in Noordwijk in precisie berekend worden waar in de wereld het water zou kunnen komen als een waterkering het mogelijk zou begeven. Daarnaast kan men het vochtgehalte van dijken nauwkeurig berekenen. Informatie die cruciaal en noodzakelijk zal blijken voor beheerders van waterwerken, voor beleidsmakers en als gevolg daarvan voor politieke keuzes. Ook kan men precies bepalen waar dijkversterkingen nodig zijn. Bovendien zal men bij het inrichting van steden en de planning van de ruimtelijke omgeving baat hebben bij dit project. Ook kunnen veilige locaties worden gevonden voor vitale infrastructuur zoals ziekenhuizen of energiecentra.

Aan de gemeente nu de taak om de weg te effenen zodat vergunning snel en probleemloos kunnen worden afgegeven. Zodra de vergunning is afgegeven komt er het sein voor 'alle hens aan dek', horen we van de gemeente Noordwijk. Want, zo blijkt, het wordt wel een race tegen de klok want men wil voor 1 juli volgend jaar al operationeel zijn. Of dit binnen een jaar mogelijk zal zijn is wel de vraag.


Economie

Het gebouw komt nabij de rotonde van de Zwarteweg op het terrein met de naam ESTEC 2 en wordt uitgevoerd in 2 bouwlagen in totaal 1500 m². In het gebouw naast kantoorruimte natuurlijk ondersteunende voorzieningen met de verschillende computerruimtes. Zichtbaar vanaf de weg zullen zijn de grote antennes zijn die op het dak worden geplaatst. Wat de merkbare invloed zal zijn op de Noordwijkse economie blijft nog even onzeker. Maar natuurlijk zal er een zuigende werking vanuit gaan. Medewerkers moeten worden gehuisvest en de lokale ondernemers krijgen mogelijk nieuwe kansen.