De Noordwijkse veteranen werden onthaald in de Hotels van Oranje. | Foto en tekst: Wim Siemerink
De Noordwijkse veteranen werden onthaald in de Hotels van Oranje. | Foto en tekst: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Eerbetoon aan de Noordwijkse veteranen

n Blauwe hap en herinneringen in de Hotels van Oranje

Veteranen n 'Ze zijn de ruggengraat van het Koninkrijk der Nederlanden en voeren opdrachten uit'. Dit zei burgemeester Rijpstra in de bijeenkomst van Noordwijkse Veteranen, afgelopen zaterdag.

In Noordwijk is de landelijke Veteranendag voor het gemeentebestuur aanleiding om de lokale voormalig militairen lokaal in het eerbetoon te betrekken. Dit jaar werden heel veel Noordwijkse Veteranen gastvrij onthaalt in de Hotels van Oranje. Daar werden zij en hun familieleden verwelkomd door voorzitter Oostdam en enkele bestuursleden van de Noordwijkse veteranen.

Terwijl je bij veteranen al gauw denkt aan de ouderen onder ons werd nog eens extra duidelijk dat dit bij militaire veteranen alles behalve het geval is. Natuurlijk waren er die nog in Nieuw-Guinea actief waren. Maar tevens zagen we mannen die nog in de kracht van hun leven zijn maar wel behoren tot deze groep. Die een speciale periode als militair hebben meegemaakt.
Er werden natuurlijk weer herinneringen opgehaald en verhalen verteld. Maar dit jaar was er ook een bijzonder extraatje. Want vanaf een zonnig terras mochten veteranen en hun gasten getuige zijn van de vliegshow die onder de naam FlyBy boven de Noordzee werd verzorgd. Maar daar bleef het niet bij.

Nadat de gebruikelijke 'blauwe hap' was verorberd kwam er het officiële gedeelte. Met daarin de uitgebreide toespraak van burgemeester Rijpstra. Die nog eens herhaalde dat deze dag een erkenning in zich draagt die er is ten opzichte van Noordwijkse militairen die zich hebben ingezet voor het vaderland tijdens speciale missies. De burgemeester stelde vast dat mensen die aan de zijkant blijven eigenlijk geen idee hebben wat er door de hoofden van militairen omgaat voorafgaande, tijdens en na zo'n speciale missie. Hij stelde daarnaast vast dat er dan het uiterste wordt gevergd van de militairen. 'Waar leven en dood soms ijzingwekkend dicht bij elkaar liggen', aldus Rijpstra. De burgemeester besloot zijn toespraak met een gedicht van luchtmachtgeneraal Van Ühm, wiens zoon de dood vond in Uruzgan. De titel 'Het kwadraat van vriendschap'. De boodschap: 'het gaat ook om kameraadschap'.
De burgemeester vroeg hierna aan Thomas Admiraal nog eens zijn ervaringen als Nederlands Nieuw-Guineaganger met het gezelschap te delen. Voorzitter Oostdam bedankte en alle aanwezigen en kondigde tot slot twee jongedames aan. Zij plaatsten samen in een indrukwekkend gedicht de veteranen nog eens extra in de schijnwerpers.