Menco Wiersema en Hans van Buiten zien heel veel ideeën op papier. De werkgroep wil hiermee snel aan de slag. | Foto: WS
Menco Wiersema en Hans van Buiten zien heel veel ideeën op papier. De werkgroep wil hiermee snel aan de slag. | Foto: WS Foto: Cor de Mooy

Noordwijk maakt ernst met Blue Zone

Blauw n De Noordwijkse ondernemersvereniging en ook de gemeente zien toekomst in een nieuw imago. Noordwijk en omgeving moet zich gaan profileren als een Blue zone.

Blue Zone is een gebied waar mensen een gezond leven leiden en waar men daardoor gemiddeld ouder wordt. Gezond oud worden en langer leven wil natuurlijk iedereen wel. Maar hoe kan je dat realiseren? Noordwijk Blue Ocean Village moet het antwoord zijn. Daarom zijn er inmiddels de eerste stappen gezet. De NOV nam het initiatief. De gemeente Noordwijk wilde meedoen en is bereid de kar te gaan trekken.


Kansen

De stichting Noordwijk Blue Ocean Village hoort natuurlijk bij deze samenwerking. Directeur Marc Vlieten van zorghotel de Kim is hiervan de oprichter. Hij heeft velen inmiddels overtuigd dat hier grote kansen liggen voor Noordwijk. Als eigentijds kuuroord en als een plek waar mensen meetbaar langer leven, zoals dit in andere delen van de wereld eveneens gebeurt. Marc Vlieten vertelde vooraf dat er diverse gebieden zijn met hun specifieke kenmerken. 'In o.a. Japan, Sardinië, Costa Rica en Griekenland zijn streken waar gemeten is dat daar populaties gezonder en langer leven. Noordwijk moet nu snel ook zo'n gebied gaan worden. En de buurgemeenten zijn inmiddels hierop ingehaakt. De Bollenstreek moet de kansen die er zijn gezamenlijk gaan benutten.'


Daadkracht

De NOV bracht eerder een rapport uit betreffende de 7 sterren-ambities van de politiek in de omgevingsvisie 2030. Daar was ook al aandacht voor de kansen die een blue zone in Noordwijk zou hebben. Het gaat hierbij niet alleen over zorg en vitaliteit voor de mensen zelf, maar juist over het aanbod eten en drinken, de infrastructuur, wonen, onderwijs en werken.

'Het geeft dus handvatten voor ons leven en onze leefomgeving', aldus het rapport. Het rapport heeft als uitgangspunt dat er daadkracht moet worden getoond. Vooral niet gaan discussiëren over zaken waarbij men van inzicht verschilt maar doorpakken op zaken waarover snel overeenstemming is. Vanuit die gedachte werd in De Baak met een groot aantal Noordwijkers gekeken naar welke zaken dit zouden kunnen zijn.


Dromen

Vanuit een in het leven geroepen werkgroep hadden Menco Wiersema en Hans van Buiten de uitvoering in handen van een zogenaamde 'droomsessie'. Deelnemers werd gevraagd ideeën te lanceren, het hoe en waarom ervan vast te stellen. Om tenslotte met concrete uitvoerbare ideeën te komen en die aan het papier toe te vertrouwen.
Het resultaat was een overweldigend aantal ideeën. De organisatoren moeten hiermee gauw aan de slag gaan en de ideeën, zo mogelijk, heel snel uit te voeren.


Aan de slag

De inbreng aan suggesties was enorm en de ideeën liep duidelijk uiteen. Zo wilde iemand een blaarkoppenboerderij in de duinen waar tevens speciaal voedsel verbouwd wordt. Een ander wilde alle gemeentelijke gebouwen aanpakken en duurzaam maken. Horecaondernemers zouden hun menukaarten aan moeten passen en speciale gezonde producten serveren. Een ander wilde dat bij scholen een moes- of kruidentuin zou worden aangelegd.


De werkgroep gaat nu aan de slag met de inbreng. Wanneer er zichtbare resultaten komen is nog niet duidelijk. 'Maar dat mag niet lang op zich laten wachten', aldus Hans van Buiten namens de werkgroep.


Festival Noordwijk gaat groots worden

festival n Al vijftig deelnemers hebben zich aangemeld voor Festival Noordwijk, dat op zondag 25 september van 12.00 tot 18.00 uur gaat plaatsvinden tussen Binnen en Zee aan de Nieuwe Zeeweg. Een festival voor en door Noordwijkers, waarbij de duurzame verbinding van alles wat wij met ons dorp te bieden hebben centraal staat.

Het idee is ontstaan tijdens een vergadering van de werkgroep Retail, die zich bezighoudt met alles rondom de retail in Noordwijk Binnen en Noordwijk aan Zee.

Wat begon met een idee om in het kader van 150 jaar badplaats een evenement voor de retail neer te zetten, is uitgegroeid tot iets veel groters: Een evenement voor en door álle Noordwijkers.

Verbinden

'Noordwijk is meer dan retail alleen', zegt retailmanager René Hendriks. 'Toen Miriam de Witt het idee van een verbindingsmarkt opperde, groeide dat al snel uit tot een evenement wat voor alle Noordwijkers – en de gehele regio – leuk moest zijn. Het hart van het event ligt bij het zwembad BinnenZee en het oude Bollenbad terrein. De markt verbindt onze twee dorpskernen met elkaar. In de maatschappij van tegenwoordig speelt samenwerking en verbinding een steeds belangrijkere rol. Dit evenement speelt daarop in en brengt bewoners en bezoekers van Noordwijk nog meer met elkaar in verbinding. Culturele en sportieve verenigingen, scholen en ondernemers. Samen vormen we tenslotte één gemeenschap.'

Eigen inzicht

Het festival biedt plaats aan minimaal 100 standhouders. Op de 'markt' kunnen niet alleen Noordwijkse ondernemers (winkeliers en horeca) zich naar eigen inzicht presenteren, maar ook scholen, (sport)verenigingen en culturele instanties / Ruimtevaart. 'En dan hoef je niet alleen te denken aan een presentatie via een kraampje', aldus Hendriks. 'Een voetbalvereniging mag ook doelpuntschieten organiseren, de dansschool kan demonstraties geven. Wie kiest voor een marktkraam krijgt een kraam van 4 meter lang, in overleg is ook een grondplaats mogelijk van max. 10x10 meter, waaraan zelf invulling mag worden gegeven. Voor de verlevendiging staan er op een aantal plekken muziekbandjes, clowns etc.'

Doe ook mee

De kosten voor een marktplaats bedragen € 60,-. Festival Noordwijk is gratis toegankelijk voor al het publiek en de verwachting is dat er zo'n 7.500 - 10.000 bezoekers uit Noordwijk en de regio naar het event zullen komen.Ook interesse om mee te doen? Stuur dan een mail naar: rene@aanzee.nl