Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

'Waarom doen jullie dit eigenlijk?'

Goeie vraag van een slim joch uit groep 7. De assistente jeugdgezondheidszorg en ik doen een screening in groep 7 in een basisschool. Ze stelt de kinderen heel wat vragen en aan het eind van het gesprekje is haar vraag: "Heb je misschien nog een vraag voor mij?"

En dan komt deze vraag: 'Ja, waarom doen we dit eigenlijk? Aan al die kinderen en hun ouders vragen hoe het met hen gaat, ze wegen, meten, misschien een ogentest en een gehoortest…'

Ik leg uit dat we het belangrijk vinden om te weten of het goed gaat met kinderen, dat kinderen belangrijk zijn, dat ze in de groei en in ontwikkeling zijn, dat er vaak veel gebeurt in het leven van een kind. En dat als het even niet zo goed gaat we kunnen kijken of we daar iets aan kunnen doen. Of we hulp in kunnen zetten, of een training kunnen aanbieden, of een gesprek kunnen hebben met de ouders…

Hij knikt en kijkt ons nieuwsgierig aan. Al die interesse in zijn welzijn. In zijn situatie gaat het allemaal goed. Hij zit lekker in zijn vel en doet het goed op school. Thuis is het goed en hij is gezond. Geen reden om iets te ondernemen, en dat doen we dus ook niet.
Maar soms gaat het minder goed, loopt het thuis niet lekker en dus op school ook niet. Of zit een kind lichamelijk niet lekker in zijn vel. Dan neem ik contact op met de ouders zodat we samen kunnen kijken of hulp gewenst is, of ik ze kan doorverwijzen naar bijvoorbeeld het Jeugd en Gezinsteam, of een training voor het kind en/of de ouders op zijn plek is…

Daarom komen we elk jaar bij alle groepen zeven van alle basisscholen. Dan vragen we ouders een vragenlijst in te vullen en sinds kort plannen we ook een kort gesprekje met de kinderen zelf aan de hand van een door hen ingevuld selfie-formulier. Sommige kinderen vinden het heerlijk om even te kunnen kletsen en hebben van tevoren al van alles opgeschreven. Anderen hoeven niet zo nodig. Ook prima. Maar we zijn er wel, voor ouders én kinderen, als rode draad, vanaf de geboorte (of daarvoor al) tot aan de 19e verjaardag van het kind. Continu en preventief. Want wachten tot iets misgaat, of tot kleine probleempjes grote problemen zijn geworden, daar schiet je niets mee op. Preventief betekent voorkomen dat iets een probleem wordt, of voorkomen dat een probleem groot wordt en lastiger op te lossen.
Daarom doen wij dit dus eigenlijk!

Gesa van Delft, Jeugdverpleegkundige 0-12 jaar, Noordwijk