| Foto: Johanna Wever
| Foto: Johanna Wever Foto: Cor de Mooy

Sportief hoogtepunt in bijna een eeuw SJC

n Voetbalplan 2014-2016 bewijst zich in de praktijk

Prestatie n SJC staat nu sportief op een hoogste punt in de bijna honderdjarige historie. Ooit werd gekozen om op de weg omhoog aan actieve ledenwerving te gaan doen. Steeds werden toen spelers van elders gehaald om het eerste elftal compleet te laten zijn.

Door Wim Siemerink / Foto's: Johanna Wever

Enkele jaren terug werd deze lijn losgelaten op aandringen van mensen uit de club. De spelers uit eigen opleiding moesten een kans krijgen om zich te bewijzen. Hiervoor werd een speciaal plan geschreven: voetbalplan 2014-2016. Met daarin de leus 'S.J.C. een ambitieuze vereniging die verenigt'. Er werd daarin vastgesteld dat de relatie tussen de jeugdopleiding en de selectie niet los van elkaar mag worden gezien.

Met trainer Kees Zethof kwam een man die er graag aan wilde meewerken. En die inmiddels duidelijk heeft laten zien dat jeugdige talenten, mits goed begeleid, zich snel kunnen ontwikkelen. In de huidige selectie zijn daar veel voorbeelden van. Maar Zethof deed meer. Hij creƫerde met zijn zo persoonlijke no-nonsense optreden een bijzondere sfeer, waarin de jeugd zich kennelijk thuis voelde.
De huidige spelers groep kenmerkt zich door een vriendengroep te zijn, waar iedereen gewoon bij wil horen. Een plaatsje in de dug-out als wisselspeler wordt gezien als in het team staan. Want Zethof wil presteren en daar heeft hij iedereen voor nodig. De samenwerking in de technische staf lijkt ook optimaal.

De resultaten van het beleid liegen er niet om. Aanvankelijk bleken de visie van Zethof en de daarbij behorende aanpassingen niet te leiden tot resultaat. Hoewel het aanvallend goed liep, bleek de ploeg verdedigend nog kwetsbaar. Inmiddels staat ook de verdediging als een huis en doordat SJC volop scoort is winnen een logische zaak geworden. Een reeks van 16 overwinningen liegt er niet om. In de competitie staat de teller op 72 doelpunten voor en slechts 26 tegen. De zes promotiewedstrijden zijn alle zes in winst omgezet. Een bizar resultaat, dat een geweldige prestatie kan worden genoemd.

 | Foto: Johanna Wever
 | Foto: Johanna Wever
 | Foto: Johanna Wever