Het plangebied van het plan Zeewaardig. | Foto: Wim Siemerink
Het plangebied van het plan Zeewaardig. | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Leon van Ast: 'Ik blijf uitgaan van fouten'

n Gemeente doet er nog steeds het zwijgen toe

ronniegate n Verbijsterend is het steeds terugkerende kenmerk van de ontdekking dat Bever Holding ten onrechte veel extra bouwrechten kreeg toegekend in het geactualiseerde bestemmingsplan. Niet nadrukkelijk verbijsterend maar zeker opvallend is de minimale informatie die door onze politici hierover naar buiten wordt gebracht.

Door Wim Siemerink

Bij de inwoners leven nog tal van vragen over wat er nu precies is gebeurd. De 'hoe-vragen' zijn talrijk. Hoe kon dit gebeuren? Hoe was de organisatie? Hoe kon juist Bever worden bevoordeeld. Hoe kon dit aan de aandacht van de gemeenteraad ontsnappen. En dan nog de 'waarom-vragen'. Waarom kan dit niet gewoon worden teruggedraaid? Waarom is zo'n onafhankelijk onderzoek nodig? Waarom brengt de gemeente Noordwijk verder niets naar buiten?

Dat laatste is inderdaad opvallend. Deze keer geen communicatie met de inwoners. Deze keer geen persmomenten of persberichten. Het college lijkt overdreven voorzichtig te willen opereren.
Is het dan zo ernstig? Mogelijk wel. Want er zijn een aantal opvallende zaken die politiek gevoelig liggen. Maar legitimeert dit dat iedereen er nu het zwijgen toe doet? De gekozen werkwijze blokkeert wel een openlijke behandeling. Waardoor vragen dus voorlopig onbeantwoord blijven.


Verbijsterd

Geen reden om te zwijgen heeft voormalig wethouder van Ast. In 2013 nog zichtbaar trots omdat het toenmalige college (PUUR, VVD en CDA) de moeilijke klus op tijd had afgerond. Maar tegenover ons zit nu iemand die vragen heeft over hoe het juist op hier mis is gegaan. Ook hij toont zich verbijsterd door de wonderlijke verruiming van bouwrechten op het Gat van Palace. De bouwhoogte van 29 meter komt weliswaar overeen met het bestemmingsplan 1987 en het in 1995 vergunde Sea Palace, maar de te ruim ingetekende begrenzing zorgt voor een forse toename van bouwrechten.


Van Ast laat ons wat documenten zien die hij aan het onderzoeksbureau zal overhandigen waarin aan het college bevestigd wordt dat het intrekken van de vergunning van Sea Palace op de juiste manier verwerkt was. Ook een bericht waarin herbevestigd wordt dat er goed naar de terrassen op de K.W. Boulevard is gekeken en dat daar de maximale bouwhoogte 4 meter geldend is bestemd. Terwijl wij inmiddels al vaststelden dat dit bij Hotel Mercure niet het geval is en daar voor het terras een hoogte van 13 meter is toegestaan.


Blind vertrouwen

Leon van Ast benadrukt dat hij enorm baalt van de ontstane situatie. Hij wil niet weglopen voor de verantwoordelijkheidsvraag. Van Ast: 'Het college is altijd verantwoordelijk, punt. Als projectwethouder voel ik dat naar onze Noordwijkers toe nog eens extra.'

De Noordwijker vraagt of hier sprake is van bewuste misleiding of dat het gaat om een serie van fouten.
Van Ast: 'Ik blijf uitgaan van fouten, al zijn ze lastig te accepteren. In de projectorganisatie was bewust een belangrijke rol weggelegd voor onze ambtenaren. Die waren vrijgemaakt van hun reguliere werk ten behoeve van het opstellen en controleren van de bestemmingsplannen. Zij waren goed bekend met Noordwijk en dit gebied in het bijzonder. Dat het dan toch nog misgaat, ondanks controle van het bestemmingsplan door vakspecialisten en een speciale taskforce die het intrekken van de bouwvergunningen van Bever in goede banen moest leiden, voelt onwerkelijk.'

Al eerder berichte de gemeente dat ook vakspecialisten van o.a. de afdeling Vergunningen en Handhaving integraal betrokken waren bij de bestemmingsplannen. Daarmee had ook de toenmalige VVD wethouder Bouwen en Vergunningen zijn eigen inbreng en verantwoordelijk. Zoals ook de toenmalig CDA-wethouder dat had vanuit Handhaving.


Kuiper Compagnons

Op zoek waar het dan mis kan zijn gegaan komen we ook bij Kuiper Compagnons. Van Ast legt ons uit dat dit bureau verantwoordelijk was voor het verbeelden van de bouwhoogten en oppervlaktematen in de plantekeningen. Gegevens werden daarvoor aangeleverd vanuit het gemeentehuis. Dat daar fouten zijn gemaakt acht hij mogelijk. Maar aangezien deze al zaten in het voorontwerp hadden deze door de gemeente gezien moeten worden. Zeker bij Mercure, Prominent Inn, Esplanade en het Gat van Palace.

Van Ast tot slot: 'Het college had daar zelfs extra aandacht voor gevraagd. Wat mij betreft komt dan ook de onderste steen boven.'

Het oude Palace Hotel. | Foto: PR