Sandra Daalman verrichtte samen met haar moeder de openingshandeling van de Willemstuin. | Foto: Tiny van der Zwan
Sandra Daalman verrichtte samen met haar moeder de openingshandeling van de Willemstuin. | Foto: Tiny van der Zwan Foto: Cor de Mooy

Tuin Willem van den Bergh is een beleving

tuinfeest n De Willemstuin is een plek op de Willem van den Bergh aan de Zwarteweg waar de bewoners dingen kunnen beleven. Er staan tal van attributen met een laag prikkelingsgehalte, die toch juist de beleving van de omgeving aanwakkeren. De tuin was toe aan een opknapbeurt en aan vernieuwing.

De zoon van Willem van den Bergh, oprichter van de stichting, was in eigen persoon naar 's-Heerenloo gekomen om de opening van de vernieuwde tuin te verrichten. Samen met mevrouw Daalman en haar dochter Sandra. Sandra woont al 42 jaar op het complex en geniet met haar moeder veelvuldig van de tuin. Zij prikten een ballon door waarin de sleutel van het hek zich bevond.

Schatzoeken

Willem Junior had een belangrijke mededeling: een boodschap van de oprichter van de stichting, zijn vader. "Er ligt een schat in de Willemstuin verborgen".

Met de bewoners ging hij vergezeld door zijn kat en een metaaldetector op zoek. Gevonden werden een lepel, een vork en een stampotstamper. Daar was niemand van de bewoners tevreden mee.

"Spreek eens de waarheid", zei een ongeduldige Teun. Uiteindelijk na lang zoeken door de immens grote tuin werd de schatkist gevonden. Maar die bleek leeg. Hoewel: er zat wel een brief in van de stichter van het complex Willem van den Bergh aan zijn zoon: "De schat, daar sta je in, dat is de natuur! Je Vader".


De tuin is prachtig. Veel zitjes en overal ergens wel een attribuut dat uitnodigt om aangeraakt te worden. Draai aan een rad en er klinkt het gekwetter van vogels of het geloei van koeien. Veel bloemen die lekker ruiken en die je kunt voelen. Mooie tekeningen aan de wand van een overdekte promenade.


De Willemstuin is zeker een bezoekje waard. De dagbesteding heeft er handenvol werk aan. "De tuin ligt laag ten opzichte van de duinen. Het is soms onmogelijk om hier te doen wat we moeten doen. Veel wateroverlast. Nu zijn we trots op het resultaat en hebben enkele bewoners de mogelijkheid om mee te helpen met o.a. het grasmaaien".


De feestelijke opening werd afgesloten met een picknick. Fleurige plaids werden op de grasvelden uitgespreid en er waren lekkere broodjes, fruit en limonade. Een heerlijk feestje voor bewoners en familieleden.