Oud-raadslid Jan de Ridder en wethouder Gerben van Duin experimenteren of je Duizendschoon op deze manier kunt planten. | Foto: Joke van der Zanden
Oud-raadslid Jan de Ridder en wethouder Gerben van Duin experimenteren of je Duizendschoon op deze manier kunt planten. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Nieuw volkstuinencomplex geopend aan Achterweg

volkstuinen n Aan de Achterweg openden wethouder Gerben van Duin met oud raadslid Jan de Ridder het volkstuintjescomplex. Op een nog braakliggend stukje, waar een bijenhotel komt, staken ze de schepjes in de grond.

Door Joke van der Zanden

Het beeld van lekker in het zonnetje met een bakkie genieten op je eigen volkstuintje ging afgelopen vrijdag niet op. Om 11 uur was de opening gepland en om 11.05 uur besloten de weergoden de tuintjes even flink water te geven. Tenslotte hoort dat er ook bij.

"In 2002 waren er al plannen om een nieuw groot volkstuinencomplex bij Noordwijk aan te leggen compleet met clubhuis etc. Nu in 2016 is er een wat eenvoudiger complex gerealiseerd met 66 volkstuinen, op dit terrein waren al 19 volkstuintjes dus dat hebben we flink uitgebreid," licht Jan de Ridder toe.
"Als wethouder financiƫn heb ik echt geen idee wat een volkstuin inhoud. Gelukkig heb ik al die jaren een beroep kunnen doen op Jan de Ridder die de taal van de volkstuinders spreekt en altijd bereid was om mee te gaan naar de bijeenkomsten met de volkstuinders. Nu de plannen voor Offem Zuid hun beslag krijgen moesten ook daar de volkstuinders verhuizen. Ik dacht dat doen we van de zomer, maar Jan floot me terug want dan staat alles in bloei en kun je planten niet verplaatsen. Tuinieren staat gelijk aan sport. Je kunt tot op hoge leeftijd een tuintje hebben. Je blijft fit en vitaal en je kunt je hoofd leeg maken. Menige vrouw zal tegen haar man zeggen als hij niet te genieten is: Joh, ga lekker naar je tuintje", lacht Gerben.

De volkstuinders kregen net zo'n schepje als de wethouder. Maar ze hebben nog wel een paar wensen: een kantine om meer met elkaar in contact te komen en een toilet voor de dames staan bovenaan het lijstje.