Areen van der Plas (derde van links) en haar team met midden achter Michel van der Bent. | Foto: Sonja van Egmond.
Areen van der Plas (derde van links) en haar team met midden achter Michel van der Bent. | Foto: Sonja van Egmond.

Jubileumjaar voor Barbara Uitvaartverzorging: ‘Een mijlpaal die we niet ongemerkt voorbij laten gaan’

Zakelijk

Barbara Uitvaartverzorging bestaat dit jaar 110 jaar én Areen van der Plas is tien jaar zelfstandig uitvaarondernemer. Omdat het volgende memorabele moment pas over 15 jaar is, wil areen dit 22e lustrum niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “We vieren dit in beperkte kring, want het is ondoenlijk om alle betrokkenen uit te nodigen. We organiseren het komend jaar Troostwandelingen; een geheel nieuw concept. Daarnaast gaan we ons richten op jongeren, omdat we deze doelgroep ook willen betrekken in onze branche.

Door Caroline Spaans

Is het woord ‘vieren’ wel gepast binnen de uitvaartverzorging? Volgens Areen wel. Ze legt uit: “Al pratende met mijn team kwam ik tot de conclusie dat we heel dankbaar zijn dat we zoveel mensen hebben mogen begeleiden in hun afscheid van een dierbare. Het woord klinkt weliswaar dubbel, maar ‘vieren’ kan je ook uitleggen als herdenken op een warme en respectvolle wijze.”

Afscheidshuis

De geboren Katwijkse woont tegenwoordig in Rijnsburg en heeft haar kantoor in het fraaie witte Afscheidshuis aan de Gooweg. Toen zij bij ‘de Barbara’ ging werken (in maart 2012), was dit Afscheidshuis net geopend. In de sfeervol ingerichte woning kunnen nabestaanden in een huiselijke omgeving afscheid nemen. Er is een opbaarruimte, woon- en slaapkamer en geheel ingerichte keuken.

Historie

Wanneer vroeger iemand overleed, dan hielp men elkaar: burenhulp noemde je dat. Dat is door de jaren heen verenigd en werd in 1912 Barbara Noordwijk (Barbara is de beschermheilige in de Rooms-Katholiek Kerk). Gaandeweg ontwikkelde de uitvaartzorg zich en werd een stichting opgericht in 1990 met een bestuur en zijn freelance uitvaartbegeleiders aangenomen.

Betrokken

Areen: “Ik heb een administratieve achtergrond en kom niet uit de uitvaartbranche. Op jonge leeftijd ben ik echter veel met verlies geconfronteerd: op de kleuterschool overleden drie kinderen uit mijn klas, mijn nichtje van 6 en een vriendin uit mijn volleybalteam, opa’s, oma’s, tantes… allemaal zeer ingrijpend. Maar mijn ouders betrokken mij altijd bij het verdriet; ik leerde dus al vroeg om de dood niet uit de weg te gaan. Nadat ik zelf ziek werd na het overlijden van mijn vader en noodgedwongen moest stoppen met werken, bedacht ik: als ik ooit nog iets ga doen, moet het roer om. Een advies van een vriendin en een beroepentest maakte duidelijk dat de uitvaartzorg op mijn lijf geschreven is. Ik volgde een opleiding en liep stage bij een onderneming in Katwijk. Best pittig, maar heel fijn en eervol.”

Toen Areen benaderd werd door de Barbara met de vraag of ze fulltime bij hen wilde komen werken, had ze eerst nog haar bedenkingen. “Maar ik vond het zo’n compliment en wilde graag aan de slag bij zo’n grote en mooie organisatie. Vanuit mijn achtgrond ben ik wel gelijk gaan professionaliseren: van het inrichten van het kantoor tot het voeren van de administratie. De afgelopen 20 jaar heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden in de begeleiding en uitvoering van begrafenissen en crematies. Er is toen een professionaliseringslag gemaakt. Best spannend hoor, in het begin!” 

Oog voor detail

Inmiddels kan Areen rotsvast vertrouwen op haar team dat bestaat uit tien gastvrouwen en Michel van der Bent, ook uitvaartbegeleider. Daarnaast werkt ze samen met dragers, rouwvervoer en -verzorging. De lat ligt hoog, dat is duidelijk. Areen geeft haar team bij elke uitvaart mee: het is pas goed, als je het goed zou vinden als het de uitvaart zou betreffen van je eigen geliefde.

“Families merken dat”, benadrukt ze uit overtuiging en ervaring. “Ze voelen dat je het niet doet omdat het je werk is, maar dat je werkt met hart en ziel. Oog voor detail en werken naast en mét de mensen. En of het nu gaat om een traditionele (kerkelijke) uitvaart of een moderne, dat is irrelevant. Ik zeg altijd: niets moet, maar het moet passen bij de familie.”

Barbara Uitvaartverzorging, Gooweg 37, 2201 AX Noordwijk, 071-3646006, www.barbara-uitvaartverzorging.nl

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant