Uitgerust met een peddel lopen seahickers over de zeebodem en worden uitgedaagd door de zee.
Uitgerust met een peddel lopen seahickers over de zeebodem en worden uitgedaagd door de zee. Foto: PR

Introductie nieuwe sport: Seahiking

Sport

Surfschool BeachBreak organiseert 28 mei een surfwedstrijd en de organisatie van Seahiking is uitgenodigd om hier de eerste seahiking-sessies te organiseren

Na een succesvolle aftrap in ‘s-Gravenzande strijkt de North Seahike Tour neer in Noordwijk om een aantal sessies te verzorgen tijdens de No-Pro FOAM Thrashers Surf Contest. Centraal staat de activiteit seahiking: de nieuwste watersport van Nederland en winnaar van de Sportinnovator Innovatiechallenge. Iedereen die in de buurt woont is uitgenodigd om mee de branding in te gaan en kennis te maken met deze sport tijdens één van de gratis proefsessies. 

Wat is het?

Seahikers bewegen door de branding, veelal parallel aan de kust. Uitgerust met een peddel lopen ze over de zeebodem en worden uitgedaagd door de zee. “Het is eigenlijk freerunning in zee”, vertelt grondlegger Diederik Veerman. “Het is uitdagend, speels en steeds creatiever bewegen dankzij het water. De zeebodem, stroming en vooral inkomende golven zorgen ervoor dat je kan lopen, springen, draaien, duiken en bodysurfen. Seahikers maken bewegingen die ze op het droge nooit kunnen doen. En dat zonder risico op blessures. Seahiking is er voor iedereen die graag in de buitenlucht beweegt: surfers en oud-surfers, natuurliefhebbers, maar ook mensen die graag mentaal ontkoppelen of fysiek herstellen van een blessure.”

Dankzij het winnen van een Innovatiechallenge kan de organisatie van Seahiking iedereen langs de Nederlandse kust kennis laten maken met deze toegankelijke sport. Iedereen die in de buurt van de zee woont kan gratis deelnemen aan proefsessies. De volgende halte is dus 28 mei in Noordwijk en de tour zal gedurende het voorjaar en de zomer neerstrijken op allerlei plekken langs de kust.

Surfwedstrijd 

Op 28 mei organiseert BeachBreak een toegankelijke surfwedstrijd voor alle niveaus (behalve pro). Met de aansluitende barbecue en live-muziek belooft het een feestelijke dag te worden. Een perfect momen om deze nieuwe watersport te demonstreren. De proefsessies zijn tussen 14.00 en 15.30. Inschrijven kan online: https://form.jotform.com/231284318977365 of ter plekke tijdens het evenement. Deelname aan de proefsessies is volledig gratis. Er is een beperkt aantal plekken. Deelnemers met een eigen wetsuit zijn welkom deze mee te nemen, maar dit is geen vereiste. De organisatie verschaft al het benodigde materiaal.

Veiligheid

Dankzij de gecertificeerde instructeurs met hun SafeTRX horloge en een compacte veiligheidsriem die elke deelnemer om krijgt, brengt seahiking minimaal risico met zich mee, ongeacht de condities in de branding. Naast een portie enthousiasme en een minimumleeftijd van 18 jaar zijn er geen sportieve instapeisen voor deelname; enkel een zwemdiploma en zelfstandig 50 meter kunnen zwemmen.

Meer info: www.seahiking.com.

Uit de krant