De 10 km werd gewonnen door Eritreeër Bereket Yeman. Noordwijker Dennis Kulk werd tweede. |
De 10 km werd gewonnen door Eritreeër Bereket Yeman. Noordwijker Dennis Kulk werd tweede. | Foto: iv

Tiende editie van de Tien van Noordwijk

Sport Sport

De tienden editie van de Tiende van Noordwijk ging 10 juli klokslag 10.00 uur van start. Een gezellige drukte heerste op de Koningin Wilhelmina Boulevard. 

Door Ina Verblaauw

Deze editie ging van starts met de kidsrun: eerst de 500 meter en daarna voor de iets oudere kinderen de 1.000 meter. Stoer gingen ze van start en de meesten kwamen stralend over de finish. Voor een enkeling was het net iets te zwaar maar het gejuich van het publiek gaf ze weer vleugels en natuurlijk een prachtige medaille en een ijsje als beloning. Voor kinderburgemeester Kseniya Dessing was het haar eerste officiële handeling om voor de beide kidsruns het startschot te lossen.

Startschot door wethouder

De 5 km run was zeer in trek. “Prima afstand, goed te doen, ideale weersomstandigheden”,  volgens een deelneemster, die even daarvoor ook al de 500 meter met haar zoontje had meegelopen. Wethouder Dennis Salman loste hier het startschot.

Voor de 10 kilometer loop was de belangstelling zeer groot. Vanuit heel Nederland kwamen de deelnemers. De wedstrijdlopers hadden een apart vak ten opzichte van gewone lopers. De organisatie had voor deze 10 een paar verbeteringen aangebracht op aangeven van deelnemers van voorgaande jaren. 

Zo werd een versmallend stukje pad ontweken, een lastige heuvel eruit gehaald en werd elke kilometer aangegeven. Vanaf de boulevard werd gelopen naar de Duindamseslag en via het Schelpenpad terug naar de boulevard. De 10 km werd gewonnen door de Eritreeër Bereket Yeman. De Noordwijker Dennis Kulk werd tweede. In de Businessloop een verrassende deelname van de search- en rescue bemanning van de KNRM. Zij eindigden als derde in hun klassement.

Er werd gelopen voor het goede doel. De Edwin van der Sar Foundation is vanaf het begin betrokken geweest bij de 10 van Noordwijk. Sinds 2021 is de foundation gefuseerd met de Hersenstichting. Vanaf dit jaar zal deze stichting betrokken zijn bij de 10 van Noordwijk.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant