Alfons Morssink. | Foto: archief.
Alfons Morssink. | Foto: archief.

Morssink ontkent geruchten over ongewenste inmenging

Politiek

De lokale politiek blijft in Noordwijk sterk in beweging. Na het terugtreden van wethouder Alois Eberharter als vertegenwoordiger in het college van de Partij voor de Inwoners heeft nu fractievoorzitter Alfons Morssink te kennen geven binnen een afzienbare termijn nu ook te willen terugtreden.

In een persbericht maakte het partijbestuur publiekelijk bekend dat de negatieve handelwijze binnen de Noordwijkse gemeenteraad Morssink veel meer energie kostte dan hem lief was, waardoor zijn gezondheid negatief bleek te zijn beïnvloed. 

Ontslagbrief

Morssink maakt daarop in een persoonlijk telefoongesprek duidelijk dat het inderdaad in zijn bedoeling ligt om terug te treden, dat zijn ontslagbrief klaarligt, maar dat hij rustig de tijd wil nemen om deze op een voor iedereen aanvaardbaar tijdstip te versturen. 

Hij benadrukt dat hij als 73-jarige te veel druk ervaart waardoor hij met onduidelijke klachten over zijn gezondheid te kampen heeft. Hij ontkent met klem dat het zou gaan om partijgevoelige oorzaken of, zoals er via andere partijen in de gemeenteraad naar buiten kwam, vanwege onwenselijke inmenging in de fractieverantwoordelijkheden vanuit het partijbestuur. Het partijbestuur maakt duidelijk dat zijn vertrek ongelegen komt, omdat juist nu gezocht moet worden naar gedegen uitgangspunten om tot een nieuwe coalitie te komen. Dat lijkt niet eenvoudig. 

Pijn in het hart

De breuk met de VVD was voor Morssink een geweldige tegenvaller. In eerdere reacties liet hij al weten dat hij met pijn in het hart had vastgesteld dat ‘zijn partij’ zowel lokaal als landelijk steeds verder van de werkelijkheid opereert.
Ook bestreed hij toen dat de hardnekkige geruchten over de controversiële samenwerking tussen bestuur en fractie die door enkele toenmalige oppositiepartijen als ‘zeker weten’ werden verspreid. Zo zou voorzitter Paul Brandjes iedere fractievergadering zijn invloed uit oefenen. Morssink ontkende dat toen al met nadruk, stelde dat de voorzitter slechts één keer was aangeschoven om even wat praktische zaken door te nemen.

Fair play

De Partij voor de Inwoners meldt nu dat John van der Klauw de opengevallen plaats in de fractie gaat invullen en dat de fractie uit hun midden een nieuwe fractievoorzitter gaat kiezen. Aanvullend de informatie dat men vroegtijdig het vertrek van Morssink wilde publiceren om vooral ‘fair play’ te spelen richting de andere partijen waarmee wordt onderhandeld over de politiek toekomst van deze gemeenteraad.

Geen groentje

Tot slot meldt het bestuur van de Partij voor de Inwoners begrip te hebben voor besluit van Morssink met: ‘Alfons Morssink is geen groentje in de politiek. Hij is tegenwind gewend. Maar dit negatieve gedrag vrat en vreet aan hem. Daarom heeft hij moeten besluiten de Noordwijkse politiek vaarwel te zeggen. Wij zijn niet blij met zijn vertrek. Maar voor zijn besluit hebben wij zeker wel begrip.’

Uit de krant