Logo denoordwijker.nl
<p>De Omgevingsvisie is volgens Bernard Helders een document om trots op te zijn. | Foto: PR</p>

De Omgevingsvisie is volgens Bernard Helders een document om trots op te zijn. | Foto: PR

‘Een document om trots op te zijn’

  Politiek

De concept-Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners. De afgelopen maanden hebben zij hard gewerkt aan hun eigen visies voor de toekomst van Noordwijk.

Bernard Helders was deelnemer van team Waarden in Balans en daarna betrokken bij het redactieteam. We kijken terug op het proces van de Omgevingsvisie; de samenwerking en het eindresultaat. Bernard: “ik vond het leuk en inspirerend om mee te doen. Ik vond het ook zorgvuldig, netjes begeleid. De input van iedereen werd echt in overweging genomen.”

In de voorbereiding probeerde de gemeente Noordwijk bewoners op weg te helpen, door verschillende beleidsstukken te delen. Dat hielp volgens Bernard: “De gemeente stelde veel informatie beschikbaar, dat maakte het leerzaam en informatief. De concept-Omgevingsvisie is af, later volgt ook de besluitvorming, voordat het definitief is. Bernard: “Ik vind wel dat, nu het document bijna klaar is, de gemeente het moet gaan verspreiden. Je moet ermee de boer op. Je hebt nog niet iedereen gehad in de discussie.”

Redactieteam

Bernard was ook onderdeel van het redactieteam. Een groep van bewoners en ambtenaren die samen de Omgevingsvisie hebben geschreven. Ze gebruikten daarvoor de documenten van bewoners. Bernard: “ik vond dat een leuk en gemengd gezelschap. Vanuit bewoners is het fijn om de visie samen te stellen, zonder gehinderd te worden door bepaalde kaders. Het was ook prettig dat daar ambtenaren bij zaten, voor achtergrondinformatie. Zij pakten hun rol ook goed, ze luisterden en stonden open voor de ideeën.”

Bernard “Ik vind de Omgevingsvisie een mooi document, iets om trots op te zijn. Natuurlijk moet de politiek nog haar zegen geven. Je hebt tenslotte niet namens iedereen gesproken, maar er is een mooi en gebalanceerd document uitgekomen. Dat is wel een document op hoofdlijnen, in een visie kan je het al gauw eens zijn met elkaar. Er komt een volgende stap en dan gaan belangen botsen. Dat is interessant om te volgen. Ik zou het ook mooi vinden dat het volgende traject ook zo participatief wordt ingericht”.

Meer weten over de Omgevingsvisie, het traject met bewoners en andere ideeën voor de toekomst van Noordwijk? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl

Meer berichten