Voorjaarstoerisme in Noordwijk krijgt harde klappen | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Op deze zonnige dag geen ‘terrasje pikken’ bij een strandpaviljoen voor deze strandbezoekers. | Foto: Wim Siemerink
Op deze zonnige dag geen ‘terrasje pikken’ bij een strandpaviljoen voor deze strandbezoekers. | Foto: Wim Siemerink (Foto: )

Voorjaarstoerisme in Noordwijk krijgt harde klappen

  Politiek

De terrassen liggen er in de voorjaarszon toch verlaten bij. In de ontbijtzalen van de hotels heel soms nog wel een eenzame, maar wel somber kijkende gast. Veel lege schappen in de supermarkt vormen een bewijs van angst maar ook van egoïsme bij veel inwoners. Het coronavirus heeft de wereld en daardoor ook Noordwijk in haar greep.

Ook in Noordwijk wordt het onderwijs aan kinderen opgeschort, mogen bijeenkomsten maar heel beperkt plaats vinden en moeten horecalokalen en verenigingsaccommodaties op slot. Op een onverwacht moment op de late zondagmiddag kondigde de regering deze noodmaatregelen aan die grote gevolgen gaan hebben voor de samenleving. Voor Noordwijk en de Bollenstreek een moeilijk van het jaarlijkse voorseizoen, waarin uitbundig bloeiende voorjaarsbloemen normaal gesproken vele miljoenen toeristen naar onze omgeving lokken.

Open brief

Ongeruste logiesverstrekkers zagen eerder al dat reserveringen werden geannuleerd. Organisatoren vreesden al dat grote evenementen zouden worden afgelast. Op de zondagavond was dit gevreesd horrorscenario dus plotseling een feit.

Burgemeester Verkleij reageerde bijna onmiddellijk met een open brief aan alle Noordwijkers waarin zij vaststelde dat de genomen maatregelen een grote impact zouden hebben op het dagelijks leven. Nadrukkelijk riep zij op tot samenwerken waarbij vooral de rust zou dienen te worden bewaard.

Richting het bedrijfsleven gaf de burgemeester aan te beseffen dat de diverse richtlijnen een zware wissel trekken op de bedrijfsvoering en er veel van hen gaat worden gevraagd. Maar dat de volksgezondheid voorop blijft staan.

Spoedoverleg

Vanuit het bedrijfsleven werd ook al snel gereageerd. De Noordwijkse Ondernemersvereniging en Koninklijke Horeca Noordwijk kwamen in de vooravond in spoedoverleg bijeen. Na de aankondiging van de burgemeester verzonden zij een gezamenlijke brief aan het college van B&W. Daarin wijzen ze nadrukkelijk op de economische en sociale impact voor winkels en bedrijven en natuurlijk de medewerkers. In de brief: ‘Het zijn niet alleen de bedrijven in de Horeca en winkels die geraakt zijn. Het is de hele achterliggende keten van toeleveranciers als bakker, slager, visboer, touringcarbedrijf die geraakt worden. Daarnaast zien we ook op de bedrijventerreinen en bij ESA/ESTEC de gevolgen van het coronavirus.’

Dreigende recessie

Men probeert het college duidelijk te maken dat het congrestoerisme voor lange tijd volledig stil ligt en dat er van voorjaarstoerisme nauwelijks sprake kan zijn. Men voorziet een dreigende wereldwijde recessie die van enorme invloed zal zijn op de toekomst van het Noordwijkse bedrijfsleven.

In de brief nadrukkelijk het aanbod om het college daar waar mogelijk te steunen. Maar er wordt daarnaast ook gevraagd om noodzakelijke geachte steun van de kant van het college.

Volgens de bestuurders is voor veel bedrijven een ongekende omzetdaling onvermijdelijk. Hierdoor krijgen ze te maken met serieuze cashflow problemen. Met daarvan weer als gevolg volop de acute dreiging van faillissementen.

Steun

Om dit te voorkomen vraagt men steun van de Gemeente Noordwijk die heel coulant zou dienen om te gaan met het innen van belastingen. Specifiek worden genoemd een boetevrij uitstel van het betalen van gemeentelijke belastingen zoals OZB en een correctie op de voorcalculatie van de toeristenbelasting. Daarnaast het voorlopig afzien van verhogingen van belastingen. Het college wordt tevens gevraagd om additionele fondsen beschikbaar te stellen aan Noordwijk Marketing. Zodat deze organisatie zodra het weer kan direct heel actief kan gaan aanjagen via diverse promotieactiviteiten.

Het college had maandagmorgen overleg. Het lijkt voorspelbaar dat het bedrijfsleven in ieder geval een helpende hand van de gemeente krijgt toegestoken. In de open brief van burgemeester Verkleij vinden we echter geen enkele aanwijzing in die richting.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>