Afbeelding
Foto: pr

Erfgoedprijs uitgereikt tijdens najaarslezing DOD

Historie Ingezonden

De Oude Dorpskern (DOD) hield vorige week haar traditionele najaarslezing. Voorafgaand aan de lezing werd de Erfgoedprijs 2022 uitgereikt. Deze prijs is in het leven geroepen om eigenaren en ontwikkelaars te stimuleren het erfgoed in de oude kern van Noordwijk Binnen te koesteren en te behouden voor het nageslacht.

Vooraf waren drie eigenaren genomineerd: de familie Kruythoff, de familie Schulte en Stichting Calorama. Het huis van de familie Kruythoff aan Voorstraat 69 is genomineerd omdat de renovatie een indrukwekkende positieve uitstraling heeft op de eeuwenoude Voorstraat. Het huis is klaar om nieuwe geschiedenis te gaan schrijven. 

De voormalige bedrijfsruimte met bovenwoning van de familie Schulte aan de Heilige Geestweg 59 is met zorg en liefde verbouwd waarbij de karakteristieke kenmerken intact zijn gebleven. Daardoor is voor het dorp een prachtig en beeldbepalend pand bewaard gebleven. 

Baron Taets van Amerongen van Renswoude heeft bij leven zijn buitenplaats Calorama ondergebracht in een stichting. Stichting Calorama heeft met inzet van vele vrijwilligers de renovatie zorgvuldig en deskundig in gang gezet. Landgoed Calorama is een prachtige nalatenschap geworden die aan de hele gemeenschap ten goede komt en waar de tijd van toen lijkt te hebben stilgestaan. De jury (Ferry Bock, Anne Marie ten Cate, Harrie Salman en Hein Verkade) onder leiding van voorzitter Karel Reekers, riep Stichting Calorama uit tot winnaar van de Erfgoedprijs. Onder luid applaus nam een glunderende Sicco de Jong, vicevoorzitter van de stichting, de prijs in ontvangst. De prijs werd uitgereikt door Ab van der Wiel, een ontwikkelaar met een groot hart voor erfgoed.

Aansluitend op de uitreiking hield bouwhistoricus Michel van Dam voor een goed gevulde Jeroenskerk een lezing over de bouwgeschiedenis van de kerk. Enthousiast en aan de hand van mooi beeldmateriaal vertelde hij over zijn onderzoek van deze historische kerk, de nieuwe inzichten die dat heeft opgeleverd, maar ook over de nieuwe vragen die gerezen zijn. 

Uit de krant