Alle veertien kunstwerken staan verspreid in de dorpskernen. Meer info op: www.biennalenoordwijk.nl. | Foto en tekst: Ina Verblaauw.
Alle veertien kunstwerken staan verspreid in de dorpskernen. Meer info op: www.biennalenoordwijk.nl. | Foto en tekst: Ina Verblaauw.

Opening eerste Biënnale: kunst op geestrijke grond

Cultuur

De afgelopen weken werd het langzaam zichtbaar: hier en daar in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk ontstonden beeldhouwwerken en andere kunstvormen in de openbare ruimtes. 

Op 21 maart, de dag van de lentestart, werd de Biënnale Noordwijk officieel geopend bij strandpaviljoen De Koele Costa. De opening van deze tweejaarlijkse kunsttentoonstelling werd bezocht door heel veel kunstenaars uit Noordwijk en ver daarbuiten en door vertegenwoordigers van organisaties die eveneens betrokken zijn bij de Biënnale. Zakelijk leider Mirjam Flik en de curatoren Sadrine van Noort en Pam Vis-Feijter omschreven de hoeveelheid werk dat was verricht om deze biënnale tot stand te laten komen met dank aan alle betrokkenen. Wethouder Roberto ter Hark sprak zich uit over het thema: “transities/ kunst op geestrijk grond”. Een actueel thema, waar de kunstenaars ieder op eigen wijze een invulling aan heeft gegeven. Na de toespraken werden de aanwezigen uitgenodigd om naar het strand te gaan voor het werk van landschapsarchitect Gerard ten Broek. Hij had een spiraalvormige tekening op het zand gemaakt met vier lijnen (de Noordwijkse dorpskernen) spiraalvormig naar elkaar toe. Eén van de lijnen volgend kom je uiteindelijk in het middelpunt tot elkaar. Iets verderop op het strand een groot beeld van een vrouwenfiguur. En zij is fotogeniek; talloze strandbezoekers gaan met deze dame op de foto. 

De 14 kunstwerken staan verspreid in alle dorpskernen. Via de site www.biennalenoordwijk.nl alle informatie en het verkrijgen van de gratis audiotour. Zeker een aanrader om de tour te gaan fietsen, als het ooit weer echt lente gaat worden.

Naast deze biënnale zijn er tal van activiteiten op kunstgebied. Noordwijkse kunstenaars openen binnenkort een tentoonstelling bij streekmuseum Veldzicht, KunstKlank brengt deze zomer een verrassend programma rondom het thema, het schilderfestival zal eveneens aanhaken en de Meer-kunstenaars zullen op de laatste vrijdag van de maand op wisselende locaties werken.

De biënnale duurt nog tot 21 augustus.

Uit de krant