De Oekraïense kunstenaar en illustrator van kinderboeken Iryna Morykvas. | Foto: PR.
De Oekraïense kunstenaar en illustrator van kinderboeken Iryna Morykvas. | Foto: PR.

‘Als je je huis opent, open je je hart’

Cultuur Agenda Cultuur

Kunstklank Noordwijk presenteert zaterdag 8 oktober met het A-Meezingkoor en een aantal artiesten die hun land hebben verlaten een cultureel programma.

Het publiek ontmoet deze ‘nieuwe’ Noordwijkers en luisteren naar verhalen van mensen die we niet verstaan, maar leren kennen in muziek, dans en kunst. Eén van hen is de kunstenaar Iryna Morykvas (zie foto). Zij is een Oekraïense kunstenaar en illustrator van kinderboeken. Ze ontvluchtte de oorlog in Oekraïne met haar 10-jarige zoon om veiligheid te zoeken in Polen en later in Nederland, waar ze momenteel wordt opgevangen door een gastgezin in Noordwijk. In opdracht van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ontwierp Iryna de Twitter-emoji voor Wereldvluchtelingendag dit jaar. In haar ontwerpen is te zien hoe de vlucht uit Oekraïne met haar zoon haar kijk op liefde, vrede en veiligheid veranderde. Iryna exposeert haar werk bij KunstKlank in de Buurtkerk tijdens Vaarwel Vaderland op 8 oktober.

Ik werd gedreven door angst en verlangen naar veiligheid. Ik voelde me als een trekvogel die naar warmere landen vloog, op de vlucht voor de winter. Ik nam alleen mijn zoon en een koffer mee, en liefde, liefde voor het kind, het land, het leven, de mensen en de wereld. Ik denk dat vrede en liefde de belangrijkste waarden zijn en de basis vormen voor een harmonieuze ontwikkeling van de samenleving. (Iryna Morykvas)

Andere artiesten zijn Cornelio Tudosie (operazanger uit Roemenie), Yuliia Lahur-Damberh (Oekraïne, verbonden aan het theater in Kiev), Vartan Muradian (Oekraïne, vertaler en tolk), Eiman Ghadban (Syrië, dichter) en Edi de Dancer (Bali, danser).

Het programma is 8 oktober in de Buurtkerk aan de Hoofdstraat in Noordwijk aan Zee en begint om 17.00 uur. Meer info over de overige deelnemers en tickets staat op: www.kunstklank.nl

Uit de krant