Afbeelding
Foto:caroline spaans

Regen

Column Bollenpraat

Als iets de laatste tijd de bollenjongens heeft beziggehouden, is het wel de eindeloze regen. Vier weken lang, bijna zonder ophouden. Waar in de zomer smachtend naar werd uitgekeken, werd nu verfoeid. Weg de verhalen nu over de lage grondwaterstand, of het al dan niet uitzonderlijk was. Zeker niet! Toch opwinding?

In de hele agrarische sector denken we dat alles altijd planbaar is. De opbrengsten zijn vooraf ingecalculeerd. Tien ton tarwe, honderd ton bieten, zestig ton uien, zes keer gras maaien, ga zo maar door. Ook in de bollen doen we het niet voor minder dan een half miljoen tulpen. Alles per hectare.

Nu de regen. Voor een goede oogst moet je op tijd planten, de grond in goede conditie zijn. 

Met 400 mm regen lukt dat niet. Vooral ook omdat we steeds meer voorvruchten zijn gaan telen. Gladiolen, dahlia’s, peen, calla’s of vaste planten. Die moeten er eerst uit! In de Bollenstreek, zandgrond, zakt het water redelijk snel, maar toch moet je geduld hebben. Voor al die tulpen die naar de kleigronden gaan, ligt dat anders. De plassen die je op het journaal ziet, liegen er niet om. Toch is daar, vooral ook, geduld de beste raadgever.

Zijn er al rampen te melden? Ik doe maar net als de krant, die meldt alleen de narigheid. Op Texel vertelt de vrachtrijder over de eerst-geplante hoeken die onder water staan. Fijn zand. Onze teler in Drenthe wil zijn gladiolen graag rooien, ook de lelies daar hebben het zwaar. Op de klei in de Wieringermeer kan je voorlopig niet terecht.

Dan blijkt toch weer dat de Bollenstreek de enige plek is waar je goed bollen kan telen, ondanks de regen!

Van de politiek hebt u nu wel genoeg meegekregen. Wat het allemaal moet worden, afwachten. Hopelijk komen we niet van de drup in de regen!!

 Aad van Ruiten

Uit de krant