Afbeelding
Foto: PR

Herbezinnen

Column Binder

Met de opkomst van de protesterende meerderheid is er voor de Nederlandse samenleving wederom een nieuwe tijd aangebroken. Een nieuwe toekomst die ons beperkingen op zal leggen maar zeker ook nieuwe kansen zal kunnen bieden. Het wordt de tijd van nadrukkelijk herbezinnen om vervolgens enthousiast de nieuwe toekomst te omarmen. Natuurlijk, we hebben de laatste jaren wel een maximum aan hobbels op de weg aangetroffen. En het was lang niet altijd makkelijk om na zo’n enorme hobbel een snelle doorstart te maken. Maar geloof me, dat kan wel degelijk. Het vraagt wel om aanpassingsvermogen, realistisch zijn en niet perse de onmogelijkheden tot ideaal te verheffen. Maar nadrukkelijk om tekortkomingen te accepteren en vervolgens vanuit eigen kracht verder te gaan.

De toekomst is nu anders. We zullen met zijn allen minder kilometers moeten vliegen, minder fossiele energie moeten inzettenen vooral minder egocentrisch moeten opereren. Dat we nationaal nog wel een poosje te maken blijven, hebben met de bewegingen rondom de BBB, PVV en FvD lijkt realiteit. Maar daarbij horen nadrukkelijk ook de positieve elementen die ons op weg zullen helpen naar een nieuwe toekomst voor nieuwe generaties.

Natuurlijk zal de wereld ooit een keer vergaan maar zo kansloos als ‘bet-wetenschapper’ Tjeerd de Groot ons wil doen geloven zijn we nog lang niet. Gewoon de tering naar de nering zetten is de realiteit voor de politiek van vandaag. Zo’n duidelijke heroriëntatie dient ook te gebeuren met de lokale initiatieven.

Woonruimtevoorziening is bijvoorbeeld toe aan hele nieuwe overwegingen. Zoals vervoer met drones een nieuwe periode inluidt. We realiseren die eerdere droomdenkbeelden die persoonlijk vervoer door de lucht voorspelden. Helaas is dit nu nog een geldverslindende aangelegenheid.

De droomdenkbeelden realiseren die wij hadden bij de herbouw van de Schelft blijken nu ook geldverslindend en daardoor niet uitvoerbaar te zijn.

Het college van Noordwijk wil wel maar kan niet. Zes nieuwe kansen worden deze maand gepresenteerd en door de politiek gewogen. 

Om dan realistische keuzes te maken die voldoen aan de eisen. De krimpende belangstelling voor carnaval vieren, werpt zijn schaduwen vooruit. Nieuwe manier van sport bedrijven nopen tot nieuwe denkwijzen. Bezettingsgraad, exploitatiekosten, duurzaamheid en faciliteren van vrijwilligers zijn een aantal onderwerpen die in een nieuwe studie zijn gefileerd en op de juiste waarde moeten worden geschat. Maar dat mag een noodzakelijke herbouw van de Schelft niet in de weg te staan.

Ik geloof in de nuchtere zakelijke aanpak die onze lokale politiek zo kenmerkt. Dus, het is tijd voor herbezinnen om vervolgens de nieuwe toekomst te omarmen. Een nieuwe toekomst die ons, zoals al gezegd, beperkingen op zal leggen maar zeker ook nieuwe kansen zal kunnen bieden. Met als resultaat opnieuw een schitterende accommodatie waar de gemeente Noordwijk trots op kan zijn.

Uit de krant