Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Heilig Huisje

Column Bollenpraat

De gemakkelijkste uitleg van het begrip, een heilig huisje, is dat iemand vasthoudt aan zijn eigen standpunt, of gewoonte. Is een ander het er niet mee eens, dan kan hij tegen dat huisje schoppen. Bollenjongens hebben nogal wat heilige huisjes. Zo werd vroeger gedacht dat je alleen in de Streek bollen kon telen. Bij gebrek aan grond in de Bollenstreek, (grond jongt niet) gingen avonturiers onder ons het hele land door. Door scha en schande wijs geworden, streken de meesten neer in Noord-Holland. Wel op zand, maar met een koeler klimaat.

Toen zandgrond niet meer voorradig was en pioniers hadden ontdekt dat tulpen van de kleigrond meer inhoud hadden voor de broeierij, werd geprobeerd ze in een netje te telen. Dat systeem is nu zo geperfectioneerd dat 70% van de tulpen in netten worden geplant: op de klei! Wist u dat de tulpen, die in Nieuw-Zeeland in netten worden geteeld, als bollen naar Holland komen en nu al in de winkel staan als bloem? Van onze groene vrienden is bekend dat ze de bollenteelt te vuur en te zwaard bestrijden, als zou het de diversiteit bedreigen en schadelijk zijn voor de leefomgeving. Nu, de Bollenstreek is nog nooit zo divers geweest en staat bijna de hele zomer in het groen. We hebben zelfs een dahlia-festival gehad en krijgen ook een heuse vierdaagse. 

Hebben politici ook heilige huisjes? Breek me de bek niet open! Grondwater weg uit Noordwijk-aan Zee, mag wat kosten. Noordwijk moet blauw. Nu de sociale woningen nog. Ook het groen in Noordwijkerhout ligt iedereen na aan het hart. Alleen werd vergeten om de nieuwe bomen water te geven. Behalve rond de Witte Kerk, daar ziet alles er nog fleurig uit. Handhaving is ook zo’n heilig huisje. Moeten we Remkes erbij halen om de omvang van paardenweitjes te bepalen? 

Als laatste discussiepunt: welke van de Heilige Huizen in Noordwijkerhout kan/mag voortbestaan, is het de Victorkerk of de Jozef? Dat wordt een heel lastige, eerst maar eens kijken hoe we deze winter doorkomen; hopelijk niet te koud!

Aad van Ruiten

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant