Afbeelding
Foto: PR

Pluim

Column Binder

Het was volop genieten in Noordwijk binnen. Met dank aan de Oranje Vereniging die onder leiding van hun kersverse voorzitter, met veel helpende handen, de jaarlijkse Bindse kermisfeesten weer van extra impulsen voorzag. De lovende kritieken, voorzichtig hoorbaar uit kelen van notoire azijndrinkers, rechtvaardigen de huidige lofzang op de groei van dit aloude fenomeen.

Nadat voormalig wethouders Van Ast en De Lange de handschoen opnamen om de onmogelijkheid van het samensmelten de twee culturen van OV-Zee en OV-Binnen, daadwerkelijk en succesvol te realiseren, kwamen de Bindse feesten even in het gedrang. Met man en macht werden echter oplossingen gezocht en kansen in beeld gebracht. Met vallen en opstaan kwam er de broodnodige rust en met de inzet van bestuurskracht, gesteund door ‘echte binders’ plus carnaval vierend Noordwijk stabiliseerde de boel.

Oude tijden van duizenden kermis-vierders en een wielerronde van ‘lokale helden op dikkebandenfietsen’ met rijen toeschouwers zijn ver achter ons natuurlijk. Glorieuze winnaars Paul Christiaanse, Toon Zonneveld en Leo van den Berg en anderen worden op straat nog maar sporadisch, door een enkeling herkend.

Het ringsteken in de Voorstraat met versierd paard en wagen of versierde fietsen is een nostalgische herinnering die geen aandacht meer zouden genieten van het kermis-vierend publiek. Vrachtwagen duwen heeft het ooit traditionele touwtrekken door o.a. ‘de Schelpenvissers’, ‘Ploeg de Ridder’ en ‘Ploeg van der Linden’, met voormalig gemeenteambtenaar Gravendaal als scheidsrechter, doen vergeten. Slechts weinigen zullen hier nog herkenning vinden. We leven in 2022 en dat vraagt om een eigentijdse aanpak door enthousiaste vrijwilligers met frisse ideeën over het nut van kermis als bindmiddel in de dorpsgemeenschap van het Noordwijk binnen van nu.

Ik waardeer de huidige aanpak die toch weer net iets meer is dan kinderen verrassen op een suikerspin, een oliebol en een ritje in draaimolen. Die net iets andere kansen biedt aan kermisvierende jeugd dan elkaar ontmoeten op een gezamenlijke app op sociale media.

Ik durf geen suggesties te doen hoe het zou moeten, maar ik geniet mee met de organisatoren die dit jaar zo succesvol zijn geweest.

Even geen gezeik, even geen politiek, even simpelweg met zijn allen eind augustus een feestje bouwen. Ooit ontstaan als viering van Koninginnedag. Omdat op 31 augustus 1898 de overgrootmoeder van onze koning Willem Alexander tot Wilhelmina, koningin der Nederlanden, werd gekroond. Vanaf die dag werd ieder jaar op 31 augustus in het hele land Koninginnedag gevierd. Ook Noordwijkerhout kent zo’n traditie met hardwerkende vrijwilligers die al decennia lang de Kermis organiseren. Mijn trots geldt Noordwijk binnen maar let wel, de pluim die ik hen geef past zeker ook op de zwarte hoge hoeden van de herkenbare OV-Noordwijkerhout. Even geen gezeik, gewoon het feestje vieren met elkaar. Leve de Koning(in).

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant