Logo denoordwijker.nl
Foto: PR
Binder

Hoop

  Column

In 2025 zullen naar verwachting 16 miljoen buitenlandse toeristen ons land bezoeken, 30 procent meer dan de 12,2 miljoen die Nederland vorig jaar aandeden.

Dat is een voorspelling van het NBT&C, wat staat voor Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Als dit werkelijkheid wordt dan hoop ik dat de gemeente Noordwijk zich hierop kan voorbereiden. En vooral bereid zal zijn om aan iedereen gastvrijheid en bijbehorende service te verlenen. Dat lijkt zo logisch maar dat blijkt het in de praktijk niet te zijn. Om ons heen horen we nog al eens wat kritiek die soms het ergste doet vermoeden. Van mensen die geen boodschap hebben aan het belang van ondernemers in de toeristenbranche. Die al die drukte maar als lastig ervaren. En de beperkingen die er bij een goedlopend toeristenseizoen kunnen zijn onder geen voorwaarde willen accepteren. U kent er in uw omgeving vast ook wel een aantal. Die te regelmatig het voorhoofd fronsen. De te vaak rondlopen met de mondhoeken naar beneden gericht. 

Gelukkig ken ik er een groot aantal die wel blij is met een toestroom van vakantiegangers. Die snappen dat dit ons welvaart kan brengen. Die het leuk vindt om het anderen mensen, in dit geval toeristen en andere bezoekers, compleet naar de zin te maken. Die kom ik tegen op de Boulevard, maar ook op de Steeg en in De Zilk. Gewone normale inwoners van een toeristenplaats, die gewoon normaal doen. 

Inmiddels hoop ik dat Ronnie nu eens normaal gaat doen. En aan VAN ERP de grond gaat leveren zoals dit eerder was afgesproken. Maar ik ben erop voorbereid dat het ijdele hoop is. Want niet voor niets toverde hij, al eerder, zoals laatst nog met medewerking van Harry, weer een konijn uit zijn hoge hoed. Zoals hij dit in de lange geschiedenis als ontwikkelaar, al vaker deed. Vreemde beslissingen die voor menigeen, zo niet iedereen, als totaal onbegrijpelijk werden en worden gekwalificeerd.

Overigens vragen de bestaande en toekomstige bouwontwikkelingen midden in het toeristisch bedrijventerrein wel om extra aandacht. Hopelijk wordt er kans gezien de overlast tot een minimum te beperken en de uitstraling ervan aan te passen. 

Een aanpassing komt er nu hopelijk snel in het gemeentehuis. Het laatste nieuws over een raadzaal is dat in de binnentuin van het gemeentehuis in Noordwijk een representatieve ruimte wordt gecreëerd waarin raadsvergaderingen gaan plaatsvinden. Waar bovendien bij gelegenheden notabelen en officiële gasten een waardige ontvangst kan worden geboden. Lang niet iedereen zal er nut en noodzaak willen inzien. En de aanzienlijke kosten, inclusief de bijbehorende reserveringen voor onderhoud en exploitatie, zullen nog wel voor discussie zorgen. 

Maar als gemeenteraad blijven acteren in de toneelzaal van een dorpshuisje in een kerkdorp past niet bij een mooie gemeente, wat Noordwijk, ondanks kritieken vanuit politiek en samenleving, voor mij en hopelijk ook voor u allen, toch nog steeds is.

Meer berichten